Dit is wat fast fashion voor ons klimaat betekent

Het produceren van één T-shirt en één spijkerbroek staat gelijk aan 175 keer in bad gaan

Alicia Silverstone In 'Clueless'
Archive PhotosGetty Images

Op de Glamour-redactie komt het regelmatig voor: “Wat heb je leuke outfit aan! Is dat nieuw?” Ja, wij houden van fashion en zijn altijd op de hoogte van de laatste trends en soms is het gewoon lastig om ‘nee’ te zeggen als die leuke broek je smeekt om hem mee naar huis te nemen. Maar wat steeds vaker voorkomt, is dat het antwoord “ja,” vervolgd wordt door “hij is vintage.” Waarom je dit hier steeds vaker hoort? Omdat het kopen van nieuwe kleding enorm schadelijk is voor ons klimaat.

Zó schadelijk is nieuwe kleding kopen voor het milieu

De productie van nieuwe kleding is erg slecht voor het milieu, het kost bijvoorbeeld een enorme hoeveelheid water om katoenplanten te laten groeien. Volgens dit artikel van NRC staat het produceren van één T-shirt en één spijkerbroek samen gelijk aan 20.000 liter water, dat staat weer gelijk aan 175 keer in bad gaan. Er wordt volgens Super Goods per jaar ongeveer 35 miljard kilo kleding geproduceerd.

De levenscyclus van een T-shirt

TED-Ed maakte een video over The life cycle of a t-shirt, en legde hier in uit hoe de levenscyclus van T-shirts eruitziet. Het zou bijvoorbeeld heel goed kunnen dat het katoen waarvan jouw T-shirt gemaakt is, is gegroeid in de Verenigde Staten. Daar wordt het geplukt. Het geplukte katoen wordt per schip naar China vervoerd. Daar worden de katoenbollen uit de plant bewerkt tot stof, gebleekt en geverfd. Als de stoffen helemaal klaar zijn, gaan ze naar Bangladesh. Hier worden de losse stoffen aan elkaar genaaid en ontstaat er daadwerkelijk een T-shirt. Zodra het kledingstuk klaar is, gaat het per boot of per vrachtwagen naar magazijnen in Nederland om daarna naar winkels en uiteindelijk naar ons huis vervoerd te worden. Doordat de kleding zo vaak en zo ver moet worden getransporteerd, wordt de vervuiling nogmaals vergroot. De textielproductie zorgt naar schatting voor tien procent van wereldwijde CO2-uitstoot en is daarmee één van de grootste milieuvervuilers ter wereld.

This content is imported from YouTube. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Wat is fast fashion precies?

Fast fashion betekent, letterlijk vertaald ‘snelle mode’. Fast fashion werkt als volgt: er worden trends gespot op de catwalk, daar maken retailers zoals H&M, Zara en Bershka binnen no time een betaalbare versie van, die kort nadat het in de winkels verschijnt, een trend worden. De consumenten spotten de trends en kopen de kleding.

Het succes dat bedrijven hebben met het snel verkopen van de trendy kleding, zorgt ervoor dat de productie van fast fashion in stand blijft. Vroeger was het gebruikelijk om twee keer per jaar de collectie ‘om te gooien’. Maar bedrijven kunnen nu eigenlijk niet meer achter blijven en moeten de trends (snel) blijven toevoegen aan hun collecties. Hierdoor voegen de meeste retailers zelfs meerdere nieuwe items per week toe aan hun collecties.

Dit is hoe jij klimaatproblemen kunt tegengaan

Meedoen met de trends betekend dus meer uitstoot, watergebruik en uiteindelijk ook afval. Volgens dit artikel van Joop dragen wij onze kleding niet vaker dan zeven keer. We zijn er snel ‘erop uitgekeken’, het item is snel ‘uit de mode’ of het goedkope materiaal gaat kapot. Er zijn gelukkig veel manieren om kleding een nieuw leven te geven. Zo kun je kleding ruilen met vrienden, het weggeven, of verkopen. Het verkopen van kleding, of het kopen van tweedehands items kan makkelijk via apps zoals Vinted, United Wardrobe of Marktplaats. Er zijn ook regelmatig kledingmarkten waar je je kleding kunt verkopen zoals de IJ-Hallen. Wij hebben ook een selectie gemaakt met de leukste vintagewinkels. Het is een enorme aanrader om wat meer te investeren in bijvoorbeeld een mooie, maar simpele leren handtas, die je jaar in jaar uit kan blijven gebruiken.

Ever Evolving Talks by Calik Denim

In 2018 werd het Ever Evolving Talks by Calik Denim gelanceerd, om het textielprobleem aan de kaak te stellen. Dit evenement is geboren om inspirerende sprekers een live platform te bieden. Ever Evolving Talks geeft invloedrijke sprekers uit verschillende internationale werelden het woord. Hun doel is om de gasten te amuseren, uit te dagen en in beweging te brengen met hun inspirerende verhalen over de manier waarop zij in het leven staan en met hun unieke visies op de toekomst betreft mode. Het jaarlijkse evenement is vandaag, op 22 oktober en is vindt plaats in Theater Amsterdam. Kun je er niet bij zijn, maar lijkt dit onderwerp je wel interessant? Je kunt de gratis livestream volgen.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Wil je weten