Naomi Campbell reageert op racistisch artikel van Elle Germany

"Het maakt me zo verdrietig om dit te zien"

naomi-campbell
Mike MarslandGetty Images

Afgelopen week bracht het Instagram-account Diet Prada opnieuw een controverse aan het licht. Het platform staat erom bekend een waakhond te zijn voor misstanden in de mode-industrie. Dit keer stelt Diet Prada het probleem van diversiteit binnen de modewereld aan de kaak.

Het bericht omvat een controversieel artikel van de Duitse Elle waarin zwarte modellen als een trend worden omschreven. Er ontstond veel ophef over het artikel met duizenden reacties als gevolg. Nu spreekt ook supermodel Naomi Campbell zich uit over het artikel, met een emotioneel en oprecht bericht.

Elle Germany over zwarte modellen

In het nieuwe novembernummer van Elle Germany worden verschillende succesvolle zwarte modellen genoemd, waaronder Joan Smalls, Adut Akech en Anok Yai. De titel van het stuk is Black is back, waarin de modellen worden beschreven als een trend: "Modellen van kleur waren nog nooit zo in trek als nu", stelt de boodschap in het artikel. In het stuk wordt er een model fout geïdentificeerd - Naomi Chin Wing wordt verward met Janaye Furman. Daar komt nog eens bij dat het hele issue de titel Back to Black heeft, waarbij ironisch genoeg een wit model op de cover siert.

Naomi Campbell's reactie

Naomi Campbell kwam al snel met een openhartige reactie op de controverse waarin ze zich direct richt tot de hoofdredacteur van Elle Germany, Sabine Nedelchev: "Het maakt me zo verdrietig om dit te zien. Jullie fout is in alle opzichten zeer beledigend. Ik heb talloze keren gezegd dat we geen trend zijn. We zijn hier om te blijven. Het is prima om modellen van kleur te vieren, maar doe het alsjeblieft op een elegante en respectvolle manier."

This content is imported from Instagram. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Ook geeft het supermodel kritiek op de verwarring van de twee modellen: "Weet je hoe het voelt om wel het werk te doen maar niet eens de juiste naam te krijgen? Op zijn zachtst gezegd is dit zeer teleurstellend. Als jullie een gesprek willen om te weten hoe je diversiteit moet aanpakken; wij stellen ons beschikbaar."

Het tijdschrift volgde al snel na de commotie met een verontschuldiging, waarin staat dat het blad "zich bewust is van hoe problematisch het artikel is". In reactie op het bericht van Diet Prada deelde de hoofdredacteur een verklaring: “In onze huidige uitgave benaderen we de kleur zwart vanuit verschillende invalshoeken. Één van onze aandachtspunten was het tonen van sterke zwarte modellen. Daarbij hebben we ons schuldig gemaakt aan verschillende fouten waarvoor we ons oprecht verontschuldigen."

This content is imported from Instagram. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Diversiteit in de mode-industrie

De karakterisering van zwarte modellen als een trend is beperkend en verdoezelt het grotere probleem van discriminatie in de industrie. Hoewel de modewereld zich steeds bewuster bezighoudt met diversiteit - door het casten van een diverse groep modellen voor een show of campagne of het aanstellen van een hoofd diversiteit - is het duidelijk dat de mode-industrie er (helaas) nog lang niet is.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Wil je weten