Museumnacht 2019: deze workshops en lezingen wil je niet missen

Van pikante poëzie tot duurzame mode

Museumnacht 2019
MassimoCatarinellaGetty Images

De twintigste editie van Museumnacht staat voor de deur; op zaterdagavond 2 november openen meer dan vijftig musea in Amsterdam in de avond hun deuren. Twintig jaar geleden werd het evenement opgezet om Amsterdamse jongeren kennis te laten maken met de musea in hun stad, maar inmiddels komen jongeren uit het hele land op het evenement af. En da's niet gek, want naast de huidige tentoonstellingen die je in de deelnemende musea by night kunt bekijken, worden er ook talloze workshops en lezingen georganiseerd – en wordt de avond natuurlijk afgesloten met fijne feestjes.

Museumnacht 2019

Wij doken alvast in het aanbod, en selecteerden tien musea die je weleens op je persoonlijke programma zou willen zetten.

1. The Prostitution Monologues

Kunstenaar Jimini Hignett ging voor een project op zoek naar verbintenissen tussen vrouwen, migratie en mensenhandel. Die zoektocht leidde tot een podium voor prostituees van over de hele wereld, die allen hun eigen verhaal vertellen.
CBK Zuidoost, 23.00 tot 23.30 uur, hier vind je meer informatie.

2. Levensverlengende cocktails

In de Embassy of the Free Mind (EFM) staat vrij denken centraal. Het draait hier om de samenhang tussen de natuur en het universum. Je kunt in dit museum leren over de wonderlijke en unieke samenstelling van zintuigen, verstand en geest, geen mens is hetzelfde. Hier hoor je talks van studenten aan de Universiteit van Amsterdam over geschiedenis van de hermetische filosofie, genieten van een cool muziekprogramma en levensverlengende cocktails drinken in het alchemistisch laboratorium van het museum.
Embassy of the Free Mind, 19.00 - 02.00, hier vind je meer informatie.

3. De muur van sociale huur

Wonen in Amsterdam: slapeloze nachten krijg je ervan. De zoektocht naar een betaalbaar huisje lijkt onbegonnen werk. Kun je überhaupt nog wel betaalbaar wonen in Amsterdam? Hoe maak je kans op een jongeren- of studentenwoning? Dit soort vragen worden beantwoord in Museum het Schip, een museum over volkshuisvesting.
Museum het Schip, drie rondes van een half uur tussen 19.00 en 23.00 uur, hier vind je meer informatie.

4. Pikante poëzie

Ben je fan van onze rubriek Avond Avonturen? Dan is deze bijeenkomst misschien ook wel iets voor jou. Luister naar pikante poezië in het Multatuli Huis, terwijl masseurs en masseuses de verhalen een extra dimensie geven.
Multatuli Huis, 19.00 tot 23.30 uur, hier vind je meer informatie.


5. Pret met preparaten

Museum Vrolik is alles behalve een dertien in een dozijn-museum. Je vindt er meer dan 10.000 anatomische preparaten. Siamese tweeling? Skeletten? Hersenen op sterk water? Dit is de plek voor mensen met een sterke maag. Er worden bij dit museum zes evenementen georganiseerd. Zo loop je in het donker langs alle preparaten die iets te maken hebben met criminologie, luister je naar een talk van forensisch patholoog Hans de Boer, of laat je je eigen mugshot maken.
Museum Vrolik, 19.00-02.00, hier vind je meer informatie.


6. Oorlogsmode

Hou je van geschiedenis en van mode? Dan mag je het Verzetsmuseum deze editie van Museumnacht niet overslaan. Ga terug in de tijd tijdens de wervelende modeshow die plaatsvindt in het museum, en krijg een beeld van de mode aan het begin van de oorlog.
Verzetsmuseum, vier modeshows van een half uur tussen 20.00 en 23.30 uur, hier vind je meer informatie.

7. Overbrug de orgasmekloof

Het belang van seks en (het gebrek aan) seksuele emancipatie is zo'n onderwerp dat we niet genoeg kunnen bespreken. Seksuoloog Ellen Laan, wereldwijd bekend door haar baanbrekende onderzoek naar de seksualiteitsbeleving van vrouwen, vertelt hoe ontzettend veel misverstanden anno 2019 er bestaan over seks. Deze wil je niet missen (en tip: neem de vriend mee).
NEMO Science Museum, twee rondes tussen 20.30 en 22.30 uur, hier vind je meer informatie.

8. Pakhuis de Zwijger: Breek je Bubbel

Voor een inspirerende lezing weet je dat je bij Pakhuis de Zwijger moet zijn. Wat weet jij over de stijgende zeespiegel? Niet zoveel? Activisten, kunstenaars, ondernemers en onderzoekers praten je bij en helpen je jouw bubbel te doorbreken. Je gaat gegarandeerd de deur weer uit met een hele andere blik op de toekomst.
Scheepvaartmuseum, 19.00 tot 22.00 uur, hier vind je meer informatie.

9. Fashion for Good Experience Tour

Tijdens deze tour komen mode, duurzaamheid en innovatie samen. Kom meer te weten over de mode-industrie, welke rol fast fashion daarin speelt en hoe je zelf bij kunt dragen aan een positieve verandering van deze industrie.
Fashion for Good, 19.30 tot 02.00 uur, hier vind je meer informatie.

10. Fotomomentje

Bij Foam worden tijdens museumnacht maar liefst negen verschillende evenementen georganiseerd. Je kunt je door fotograaf Lorenzo Vitturi laten portretteren. Je kunt luisteren naar een talk van fotograaf Dustin Thierry, die vertelt over zijn fotografie, waar hij mee begon als een manier om discriminatie en racisme te verwerken.
Foam, 19.00 tot 02.00, hier vind je meer informatie.This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Cultuur