Instagram gaat vanaf nu wereldwijd het verbergen van 'likes' testen

Sommigen van ons zullen vanaf nu plotseling geen likes meer zien

Instagram likes verbergen Nederland
Christian VierigGetty Images

Je post een foto op Instagram en niemand kan zien hoeveel likes je krijgt. Kun je het je voorstellen? Wen maar aan het idee, want 'verborgen likes' worden vanaf nu werkelijkheid. Na verschillende testen in de Verenigde Staten, Japan en Australië, maakt Instagram bekend het nieuwe concept nu wereldwijd te testen.

Instagram test verborgen likes

Instagram CEO Adam Mosseri meldde eerder in een interview met Wired25 dat Instagram in Amerika zou beginnen met het verbergen van likes. Eerder werd deze strategie al getest in onder meer Canada, Australië en Japan. Nu maakt het social media platform bekend het concept vanaf nu wereldwijd te testen. Gebruikers die worden opgenomen in de test zullen niet langer het totaal aantal likes zien bij foto's en video's van andere gebruikers. Wel kun je de likes die jij ontvangt bij geplaatste posts nog zien. Instagram gaat na de test bepalen of het de verandering doorzet.

"Hoewel de feedback van de vroege tests in Australië, Brazilië, Canada, Ierland, Italië, Japan en Nieuw-Zeeland positief waren, is dit een fundamentele verandering voor Instagram", meldt Instagram via Twitter. "Dus we gaan door met het testen om meer kennis te krijgen over onze wereldwijde community." Het feit dat de test nu overal wordt doorgevoerd geeft aan dat de kans groot is dat het nieuwe concept uiteindelijk ook wereldwijd zal worden geïmplementeerd.

This content is imported from Twitter. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Instagram en mentale gezondheid

De reden voor het verwijderen van de likes is dat mensen te gefixeerd zouden zijn op de aantallen likes die ze krijgen. Het verbergen van likes zou beter zijn voor onze mentale gezondheid, vooral onder tieners die veel waarde hechten aan de bevestiging die ze via Instagram krijgen. In sommige gevallen leidt dit zelfs tot pesten. "We hopen op deze manier wat druk van de ketel te halen. Te zorgen dat Instagram minder weg krijgt van een wedstrijd," zegt Mosseri tegen Bloomberg na de aankondiging van de verandering. "Het idee is om stress en sociale vergelijking weg te nemen, vooral met het oog op jonge mensen."

Instagram voerde eerder al grote veranderingen in om het platform te verbeteren en een veiligere plek te maken voor haar gebruikers. Zo werd er een functie geïntroduceerd tegen online pesten, worden de plastische chirurgie-filters geleidelijk verwijderd én is het kopje ‘volgers’, waar je voorheen de likes en comments van anderen in de gaten kon houden, weggehaald. Instagram werkt er dus aan om gebruikers van het platform te beschermen tegen het creëren van een negatief zelfbeeld en online pesten.

Platformen stoppen met openbaar maken van likes

Instagram is niet het enige bedrijf dat probeert om publiek zichtbaar engagement van hun platform te verwijderen. Facebook (het moederbedrijf van Instagram), YouTube en Twitter hebben ook allemaal geëxperimenteerd met het verwijderen van bepaalde vormen van engagement van hun platformen. De reden dat bedrijven bezig zijn met het onzichtbaar maken van likes is omdat ze niet langer willen dat gebruikers hun content aanpassen aan de engagement die gemeten wordt met het aantal likes.


This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Wil je weten