Laat jij je kat buiten lopen? Dan overtreed je de wet

Je kat is een massamoordenaar

kat-buiten-lopen-wet-overtreding
Liselore Chevalier

Als je een kat neemt kom je voor een dilemma te staan: wordt het een buitenkat of een binnenkat? Als je voor de eerste optie hebt gekozen ben je blijkbaar hartstikke illegaal bezig. Volgens de Europese regels voor natuurbescherming zou een huiskat niet zonder toezicht buiten mogen rondlopen. De uitheemse diersoort is namelijk één van de grootste uitroeiers van diersoorten ter wereld.

Moordlustige huiskatten

Trouw sprak met juristen Arie Trouwborst en Han Somsen van Tilburg Universiteit over de ravage die katten op hun uitstapjes aanrichten. Je lieve pluizenbol gaat namelijk dagelijks op een brute murder rampage en roeit daar niet alleen muizen uit, maar ook vogels, vleermuizen, reptielen, vissen en amfibieën.

Naar schatting worden in Nederland jaarlijks 140 miljoen dieren gedood door zowel zwerfkatten als huiskatten. Van zwerfkatten begrijpen we het, want zij moeten op eigen houtje zien te overleven. Meer dan de helft van de aanstichters zijn echter huiskatten die clearly alleen jagen voor de lol. Ze hebben thuis namelijk gewoon een bakje kattenbrokjes klaarstaan en dat weten ze dondersgoed.

Ben ik nu een crimineel?

Riskeer je nu een boete als je 's nachts je kattenluikje openlaat? Zo ver is het nog niet, maar als het aan Somsen en Trouwborst ligt blijven katten geen uitzondering op de regel. "Elk ander huisdier gaat niet zonder baasje naar buiten, van honden tot slangen. De uitzonderingspositie van de kat is eigenlijk heel gek," aldus onderzoeker Trouwborst. Hij stelt voor dat je je kat aan een riempje uitlaat of hem in een afgesloten tuin houdt.

Nederland heeft de verantwoordelijkheid om onder de Europese Vogel- en Habitatrichtlijn bepaalde soorten en hun leefgebieden te beschermen, en mogelijke bedreigingen te beperken. Dat betekent dus dat er geen uitheemse dieren mogen rondlopen die die leefgebieden verstoren. Volgens de juristen zou je technisch gezien een rechtszaak kunnen aanspannen tegen de Nederlandse overheid, omdat de Europese regels niet worden nageleefd.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Wil je weten