Een expert legt uit: een huis kopen als zzp'er, hoe werkt dat?

Minder ingewikkeld dan je denkt

Sleutels van huis
the_burtonsGetty Images

Tegenwoordig kiezen er steeds meer mensen voor om aan de slag te gaan als zzp’er, ofwel freelancer. Dat heeft bepaalde voordelen - je kunt als freelancer zelf je uren indelen en heel flexibel werken - maar er zijn helaas ook een aantal onzekerheden waar freelancers tegenaan lopen. Datgene dat ons op de Glamour-redactie vooral bezighoudt is: kun je als freelancer een huis kopen? En hoe werkt dat? We vroegen het aan de Rabobank.

Hypotheek aanvragen voor freelancers

Ga je op zoek naar een koophuis, dan moet je eerst weten in welke prijscategorie je kunt zoeken. Op dat moment loop je eigenlijk direct tegen de eerste vraag aan: hoeveel mag je maximaal lenen als freelancer? Bij iemand met een vaste baan is dat gemakkelijk te berekenen, op basis van het maandelijkse salaris. Werk je niet in loondienst, dan ligt de berekening iets ingewikkelder. De bank kijkt bij freelancers naar de jaarcijfers en/of de aangifte van de inkomstenbelasting. Heb je vóór je eigen onderneming, al 30 maanden ervaring opgedaan bij een bedrijf in hetzelfde vakgebied? Dan kun je vanaf 6 maanden na de opstart van je bedrijf in aanmerking komen voor een hypotheek. Begin je net met je eigen onderneming, maar heb je nog geen ervaring in het vak? Dan kun je vanaf 12 maanden na de opstart van je bedrijf in aanmerking komen voor een hypotheek.

This content is imported from {embed-name}. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Huis kopen als freelancer

Als je een huis wil kopen, moet je rekening houden met een aantal kostenposten, de kosten koper. Denk aan: de hypotheekadviseur, overdrachtsbelasting en de notaris. Bij elkaar kost dit ongeveer 3 tot 4 procent van het aankoopbedrag van het huis. Deze kosten betaal je van je eigen spaargeld. Daarnaast is het natuurlijk handig om een spaarpotje te hebben voor de inrichting van het huis en is het - zeker voor freelancers - verstandig om een buffer te hebben, voor als er bijvoorbeeld iets kapot gaat of je plotseling minder werk aangeboden krijgt. De grootte van de buffer is per persoon verschillend. Als je risicovol werk hebt, dan is het verstandig om een flinke buffer achter de hand te houden.

De hoogte van je buffer is afhankelijk van je persoonlijke situatie. De Rabobank adviseert om de NIBUD bufferberekenaar te raadplegen om de hoogte van je buffer te bepalen. Het NIBUD geeft aan 3-5 x je maandinkomen als buffer aan te houden, natuurlijk ook afhankelijk of je partner inkomen heeft. Glamour's Gina schreef een pleidooi voor sparen in spaarpotjes, om zo alle spaardoelen te behalen en een flinke buffer op te bouwen. Lees gauw verder.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Money Talk