Een expert legt uit: een huis kopen als zzp'er, hoe werkt dat?

Minder ingewikkeld dan je denkt

Sleutels van huis
the_burtonsGetty Images

Tegenwoordig kiezen er steeds meer mensen voor om aan de slag te gaan als zzp’er, ofwel freelancer. Dat heeft bepaalde voordelen - je kunt als freelancer zelf je uren indelen en heel flexibel werken - maar er zijn helaas ook een aantal nadelen waar freelancers tegenaan lopen. Datgene dat ons op de Glamour-redactie vooral bezighoudt is: kun je als freelancer een huis kopen? En hoe werkt dat? Rabobank-expert Marion van Ierland gaf antwoord op al onze brandende vragen.

Hypotheek aanvragen voor freelancers

Ga je op zoek naar een koophuis, dan moet je eerst weten in welke prijscategorie je kunt zoeken. Op dat moment loop je eigenlijk direct tegen het eerste probleem aan: hoeveel mag je maximaal lenen als freelancer? Bij iemand met een vaste baan is dat gemakkelijk te berekenen, op basis van het maandelijkse salaris. Werk je niet in loondienst, dan ligt de berekening iets ingewikkelder. De bank kijkt bij freelancers naar de jaarcijfers en/of de aangifte van de inkomstenbelasting. Heb je vóór je eigen onderneming, al 30 maanden ervaring opgedaan bij een bedrijf in hetzelfde vakgebied? Dan kun je vanaf 6 maanden na de opstart van je bedrijf in aanmerking komen voor een hypotheek. Begin je net met je eigen onderneming, maar heb je nog geen ervaring in het vak? Dan kun je vanaf 12 maanden na de opstart van je bedrijf in aanmerking komen voor een hypotheek.

Huis kopen als freelancer

Als je een huis wil kopen, moet je rekening houden met een aantal kostenposten. Denk aan: de hypotheekadviseur, overdrachtsbelasting en de notaris. Bij elkaar kost dit ongeveer 3 tot 4 procent van het aankoopbedrag van het huis. Deze kosten betaal je van je eigen spaargeld. Daarnaast moet je natuurlijk een spaarpotje hebben voor de inrichting van het huis en is het - zeker voor freelancers - verstandig om een buffer te hebben, voor als er bijvoorbeeld iets kapot gaat of je plotseling minder werk aangeboden krijgt. De grootte van de buffer is per persoon verschillend. Als je risicovol werk hebt, dan is het verstandig om een flinke buffer achter de hand te houden. De Rabobank adviseert om een buffer te hebben waar je in ieder geval 3 maanden van kunt leven. Nog even sparen? Rabobank deelt handige spaartips.

Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Money Talk