Waarom er véél meer vrouwen in de Top 2000 moeten komen

De top 2000 bestaat voor 82 procent uit mannen

Performance, Entertainment, Music artist, Performing arts, Singing, Singer, Song, Talent show, Event, Public event,
Getty Images

Er is een groot tekort aan vrouwelijke artiesten in de Top 2000, en dat terwijl ze ontzettend goede muziek maken. Er staan - tot ons groot verdriet - maar vier vrouwen in de top 100 van de Top 2000. Dat zijn Amy Winehouse, Adele, Bette Midler en Claudia de Breij. Leuk nieuws voor de vier uitverkorenen, maar daar mogen wat ons betreft nog zeker 46 vrouwen bij. Topartiesten als Madonna, Tina Turner en Dolly Parton, maar ook jongere vrouwen zoals Ariana Grande, Beyoncé, Billie Eilish, Tabitha, Lizzo en Maan verdienen een plek in de Top 100, terwijl sommigen niet eens de Top 2000 halen.

Waar zijn de vrouwen in de Top 2000?

Nu vragen wij ons natuurlijk af: hoe kan dit? Het is toch onmogelijk dat deze fantastische artiesten, die hit na hit scoren, niet gehoord worden? Is het misschien omdat het concept populairder is bij mannelijke luisteraars of komt het doordat vrouwen minder worden gedraaid op de radio en mensen hierdoor niet weten welke goede artiesten er zijn? Één ding is zeker: hier moet verandering in komen.

Zo kun jij vrouwelijke artiesten helpen

Op de website top2000vrouwenstemmen, zie je de statistieken van de afgelopen twee jaar. In 2018 bestond 18 procent van de Top 2000-artiesten uit vrouwen. Hier komt nóg een probleem aan het licht, aangezien slechts vier procent (!) van die vrouwen niet wit is. De website wil dat vrouwelijke talenten gehoord worden en moedigt aan om op vrouwen te stemmen.

“Seksisme en ongelijkheid komen veel voor binnen de muziekindustrie," legt het initiatief uit. "De Top 2000 is hier een spiegel van. VrouwenStemmen vindt dat dit anders moet en deze campagne is een manier om dit concreet aan te kaarten. Door vrouwelijke artiesten te steunen hopen we de muziekindustrie een duwtje in de juiste richting te geven, zodat er ruimte komt voor meer vrouwen en diversiteit binnen de industrie. Op deze manier ontstaan er meer vrouwelijke rolmodellen die bijdragen bij aan de emancipatie van vrouwen en meisjes,” aldus VrouwenStemmen. Daar kunnen we het alleen maar volledig mee eens zijn. Wil jij ook meer vrouwelijke artiesten in de Top 2000 zien? Zorg er dan voor dat je stemt op vrouwen.

Wil je even warmdraaien voordat je stemt? Luister dan naar de lijst All The Indie Ladies op Spotify, een selectie met goede nummers, allemaal gezongen door vrouwen waarop jij eventueel kunt stemmen.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Wil je weten