Kabinet verbiedt verkoop en bezit van lachgas

Lachgas komt op Lijst II van de Opiumwet te staan

Lachgas verboden
BravoGetty Images

Het lijkt alsof lachgas de afgelopen jaren de normaalste zaak van de wereld is geworden. Op ieder festival of feestje, tijdens Koningsdag of Pride: overal om je heen worden 'ballonnetjes' verkocht. Staatssecretaris Blokhuis werkt aan een verbod op lachgas voor recreatief gebruik. Het middel komt op Lijst II van de Opiumwet te staan, wat betekent dat het nu een softdrug is.

Wat doet lachgas?

Lachgas is een populaire party drug onder jongeren, vooral vanwege de lage kosten en de korte duur van de effecten. Bij het inhaleren van een ballonnetje voel je een korte roes, wat meteen het gevaar is: de drug lijkt volkomen onschuldig. Bij overmatig gebruik kan het leiden tot hoofdpijn, duizeligheid en tintelingen. In enkele gevallen heeft lachgas geleid tot een dwarslaesie. Bij sommige jongeren is de verslaving zo erg dat ze de drug ook in het verkeer gebruiken, wat leidt tot ontzettend gevaarlijke situatie.

Wat betekent het lachgasverbod?

Het lastige aan lachgas is dat het – in tegenstelling tot de meeste andere drugs – een "eigenlijke toepassing" heeft. Zo wordt het gebruikt in slagroomspuiten of als verdovingsmiddel in de medische sector. Een volledig verbod wordt dus ingewikkeld.

Staatssecretaris Blokhuis wil dat lachgas op Lijst II van de Opiumwet komt. Dat is dezelfde lijst waarop nu bijvoorbeeld ook cannabis staan. Op Lijst I staan harddrugs zoals cocaïne en XTC. Gebruikers van de drugs worden niet vervolgd, maar bezit, handel, productie, invoer en uitvoer zijn wel strafbaar. De straffen voor middelen op Lijst I zijn hoger dan voor de drugs op Lijst II.

Er wordt gezocht naar een oplossing om de drug wel nog voor horeca en gezondheidszorg legaal te houden, maar het gebruik als party drug terug te dringen. Blokhuis hoopt dat het verbod over "een maand of negen" in kan gaan.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Wil je weten