Trump is officieel impeached, maar dat is nog geen reden om te juichen

Wacht maar even met het posten van je vrolijke memes.

Wat gebeurt in een afzettingsprocedure?
SAUL LOEBGetty Images

Het klinkt als zulk heuglijk nieuws. Trump is officially impeached. Onze social media feeds overstromen met ' 🎉'-emoji's, maar hold that thought: we zijn er nog láng niet. En we gaan er hoogstwaarschijnlijk ook niet komen. In het geval van Trump betekent een impeachment erg weinig, en belangrijker nog: het kan voor de Democraten zelfs erg slecht uitpakken. We vertellen je waarom.

Waar wordt Trump van beschuldigd?

Een afzettingsprocedure is een ingewikkeld proces. Gelukkig maar, want als een president té makkelijk afgezet kan worden heeft een democratie weinig zin. Met Trump, net als met Bill Clinton (1998) en Andrew Johnson (1867), is er meer aan de hand dan alleen het feit dat de andere partij niet blij met hem is. Trump wordt beschuldigd van machtsmisbruik en het belemmeren van een goede werking van het Congres. Dat heeft te maken met zijn telefoontje waarin hij de president van Oekraïne vroeg om de zoon van Joe Biden te onderzoeken. Hij maakte daarbij erg duidelijk hoeveel steun de Verenigde Staten aan Oekraïne geven. Helaas is het pesten van een zestienjarig meisje of zwijggeld betalen aan een prostituee geen impeachable offense.

Hoe werkt een afzettingsprocedure?

Goed, die afzettingsprocedure – hoe werkt dat nou? De afgelopen weken vonden er allerlei onderzoeken en hoorzittingen plaats. Daarbij werden trouwens voormalig ambassadeur van Oekraïne Marie Yovanovitch en Pence-medewerker Jennifer Williams tijdens hun verklaringen geïntimideerd door Trump via Twitter. Topgozer is het ook.

Vannacht werd er, aan de hand van het bewijs dat is verzameld, een stem uitgebracht door het Huis van Afgevaardigden. Daar hebben de Democraten de meerderheid. Ondanks dat alle Republikeinen tegen stemden, werd er een meerderheid behaald doordat bíjna alle Democraten stemden voor afzetting. Nu mag de procedure nu door naar de laatste stap: het Senaat moet de afzetting goedkeuren, pas dan wordt Trump uit het Witte Huis getrapt. De kans dat dat gaat gebeuren? Nihil.

Republikeinen hebben de meerderheid in het Senaat

De laatste ronde ligt dus in handen van het Senaat. Dat proces begint naar alle waarschijnlijkheid pas in januari. Om afgezet te worden moet tweederde van het Senaat achter de beslissing staan om de president uit zijn ambt te ontzetten, en dat gaat niet gebeuren. Er zijn 53 Republikeinen, 45 Democraten en twee onafhankelijken. Om de meerderheid te behalen zou er een aanzienlijk deel van de Republikeinen voor de afzetting moeten stemmen. Die kans is niet echt aanwezig. In het Huis van Afgevaardigden kreeg Trump unanieme steun van zijn partij.

En wat gebeurt er dan?

Dan gebeurt er dus eigenlijk helemaal geen reet. Behalve dat Trump meer ammo heeft om zijn achterban op te jutten en zichzelf op de borst te kloppen. Trump zet het neer als een heksenjacht van de Democraten. Fox News zet het neer als 'a pathetic move from Democrats'. Trump wordt kwader, zijn fans wordt kwader, de kloof tussen links en rechts groeit. Trump kan zich in 2020 gewoon weer verkiesbaar stellen. We vrezen het ergste. Stop die '🎉'-emoji's nog maar even weg.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Wil je weten