H&M lanceert conscious collectie van natuurlijke koffiekleurstoffen en leer gemaakt van wijnafval

De nieuwe conscious collectie van het merk zit vol nieuwe veganistische materialen

h-m-concious-collectie-duurzame-materialen
H&M

Ruim tien jaar geleden lanceerde H&M haar duurzame lijn Conscious Collection die ondertussen is uitgegroeid tot een standaard onderdeel van het merk. Met de focus op duurzaamheid is het doel van het Zweedse modeketen zich elke collectie verder te ontwikkelen. Nu lanceert H&M haar nieuwste conscious collectie, die naast vegan leer en biologisch katoen gebaseerd is op nieuwe duurzame technieken en materialen als Circulose en Vegea gemaakt van materialen als koffiedik en restafval van wijnproductie.

H&M's nieuwe conscious collectie

In de nieuwe duurzame lijn binnen hun bedrijf focust H&M op nieuwe duurzame materialen die nog niet veelvuldig worden gebruikt in hun collecties. Een van de meest verrassende voorbeelden is het materiaal Vegea, een zacht veganistisch leeralternatief afkomstig uit Italië, gemaakt van de restafval van wijn. H&M ontdekte het materiaal via zijn eigen Global Change Award in 2017 en lanceert het nu in hun collectie.

Clothing, Blue, Fashion, Summer, Fun, Vacation, Sea, Beach, Sand,
H&M

Een tweede interessante ontwikkeling is kleurstof gemaakt van koffiedik. Er wordt jaarlijks meer dan twee miljoen ton aan chemicaliën en synthetische kleurstoffen gebruikt, die vaak giftige stoffen bevatten en zo het grondwater vervuilen. Natuurlijke kleurstoffen zoals deze bieden een duurzaam alternatief. Bovendien wordt in de nieuwe collectie het nieuwe en honderd procent natuurlijke materiaal Circulose gebruikt, dat zijn wereldwijde primeur krijgt in deze collectie die vanaf 26 maart in de winkels ligt.

Beanie, Clothing, Beauty, Fashion, Street fashion, Cool, Headgear, Outerwear, Cap, Photo shoot,
Isko’s Denimbont
Isko

Duurzame alternatieven voor materialen

Duurzaamheid wordt steeds meer een focuspunt binnen de mode-industrie, die nog steeds een van de meest vervuilende industrieën ter wereld is. De zoektocht naar duurzame alternatieven op het gebied van productie en materiaal wordt daardoor steeds groter. Naast de bovengenoemde nieuwe materialen zijn er talloze andere nieuwe duurzame stoffen die ontwikkeld worden, en een goed alternatief zijn op standaard materialen als katoen, leer en polyester die niet of minder duurzaam zijn.

1) Denimbont: Denimbedrijf Isko ontwikkelde een denimversie van bont, gemaakt van honderd procent katoen die volledig duurzaam is. Zo wordt faux fur vaak gemaakt van plastic waardoor microdeeltjes ervan nog steeds vrijkomen in het grondwater en dus schadelijk zijn voor het milieu.

2) Ananasleer: Het bedrijf Ananas Anam is het brein achter deze stof genaamd Piñatex, waar leer wordt gemaakt van de lange bladeren rondom het fruit die meestal worden weggegooid bij de oogst. Het gebruikelijke imitatieleer wordt vaak gemaakt van plastic, wat natuurlijk geen milieuvriendelijk alternatief is. Ananasleer brengt daar verandering in, en is een stof die zowel focus op dieren welzijn als het milieu.

3) Uienstof: Modestudent van de befaamde modeschool Central Saint Martins in Londen Renuka Ramanujam maakte stof van rode en witte uienvellen. De stof is genaamd Cebolla Veneer en worden samengedrukt dat resulteert in een delicaat materiaal. Hoewel dit veganistische en duurzame alternatief nog niet groots wordt geproduceerd, wordt het wel gezien als een van de grootste opkomers op het gebied van duurzame en veganistische materiaal alternatieven.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Wil je weten