Vandaag is Brexit-dag – wat betekent dat nou echt?

Wat gaat er veranderen en wat ga jij er van merken?

Geri Halliwell
Dave Benett

Na drieënhalf jaar heen-en-weren, stemmen, zeuren en momenten waarop het léék alsof ze hun keutel gingen intrekken is het vannacht dan zover: Brexit gaat gebeuren. Vanaf middernacht (23.00 Britse tijd) maakt het Verenigd Koninkrijk geen deel meer uit van de Europese Unie. Klinkt allemaal heel ernstig, maar wat verandert er nou eigenlijk echt voor jou en mij?

Overgangsfase: nú gebeurt er nog niet zo veel

Wat de Brexit op de lange termijn gaat betekenen, is voor niemand nog duidelijk. Er is namelijk nog geen akkoord bereikt, en heel 2020 zal gelden als een overgangsfase waarin de EU-regels en -wetten gewoon geldig blijven voor het VK. Enige verschil: de Britse Europarlementariërs mogen niet meer meepraten.

Dit jaar moet duidelijk worden hoe de relatie tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie er vanaf 2021 uit zal zien, maar de kans dat er voor 1 januari 2021 een volledig plan ligt is – verrassing – erg klein. Komende maandag komt de Europese Commissie met een voorstel, waarop 27 lidstaten akkoord moeten geven. Op de onderdelen waar voor 1 januari overeenstemming is bereikt, worden vanaf dat moment ingevoerd.

Verandert het reizen naar Groot-Brittannië?

Iets waar we ons natuurlijk het meeste druk om maken: kunnen we nog wel gewoon naar het VK reizen? Worden weekendjes in Londen straks een stuk ingewikkelder? Nee. Reizen tussen Nederland en het VK blijft vooralsnog precies hetzelfde. "Sterker nog: als jij na middernacht besluit om te emigreren naar het VK, dan is zelfs dat nog steeds even makkelijk als dat het was toen het VK nog onderdeel was van de EU," aldus Matthias Pauw op RTLZ. Na 2020 heb je als Nederlander met EU-paspoort waarschijnlijk geen visum nodig voor een reisje naar Groot-Brittannië van maximaal 3 maanden. Welke regels er precies gaan gelden moet in de loop van dit jaar duidelijk worden.

Kun je gewoon in het VK blijven wonen?

Als je voor het einde van de overgangsfase al in Groot-Brittannië woonde, mag je daar (althans zo ziet het er nu naar uit) gewoon blijven wonen. Je valt dan onder het terugtrekkingsakkoord. Je moet dan wel vóór 30 juni 2021 een verblijfsvergunning hebben aangevraagd bij de Britse overheid. Als je al meer dan vijf jaar in het VK woont, kun je je aanmelden voor een 'settled status'. Zorg dan dat je genoeg documenten hebt die aantonen dat je al zo lang in het land bent.

Verkeer van goederen

Handel is een groot punt van wat de Brexit zo ingewikkeld maakt. Volgens de Volkskrant is ruim 40 procent van de Britse export bestemd voor de EU, en gaat 9 procent van de EU-export naar de Britse markt. Hoe je het ook wendt of keert, vanaf 1 januari 2021 gaat die handel veranderen. Import en export zullen langer gaan duren vanwege papierwerk, wat invloed gaat hebben op handel in versproducten als groenten, fruit en bloemen. Dat betekent dat producten uit Europa in Groot-Brittannië duurder worden, en producten uit Groot-Brittannië hier in prijs zullen stijgen.

Wat staat er als eerste op het programma?

Goed, die regels over vrij verkeer van personen en goederen zullen nog wel een poosje duren. Wat staat er als eerste op het programma? Iets redelijk onverwachts: een van de eerste zaken waar afspraken over duidelijk moeten worden is de visserij, die plannen moeten er in de zomer al liggen. Een ander essentieel punt op de agenda is de externe veiligheid: het is belangrijk dat het VK en de EU nauw samen blijven werken in gevallen van grote aanslagen en militaire operaties.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Wil je weten