Alles wat je moet weten over het coronavirus

De belangrijkste aandachtspunten op een rij

Coronavirus in Nederland
Andrea DiodatoGetty Images

Dit artikel volgt de maatregelen zoals gepubliceerd door de Rijksoverheid op 24 maart 2020. Bekijk de meest actuele maatregelen op de website van de Rijksoverheid.

Het coronavirus heeft momenteel de hele wereld in z'n greep. Het dodental loopt razendsnel op, net als het aantal besmette mensen. Inmiddels is het virus ook in Nederland vastgesteld. Daarom: alles wat je moet weten over het coronavirus op een rij.

Het coronavirus

Wat is het coronavirus?

Een coronavirus is eigenlijk een overkoepelende term voor virussen die voor klachten aan de longen en luchtwegen zorgen. Zo kennen we al het MERS-virus en het SARS-virus, dat respectievelijk in 2003 en 2012 voor veel doden zorgden. Beide virussen zijn afkomstig van dieren: MERS vaak van dromedarissen en SARS van vleermuizen en civetkatten. De oorzaken van het nieuwste coronavirus, dat is uitgebroken in China en inmiddels de officiële naam COVID-19 draagt, worden nog onderzocht. Eerst vermoedden autoriteiten dat een heuse dierenmarkt in de regio Wuhan – waar het virus voor het eerst opdook – de oorzaak van het virus zou zijn, maar dat is nog niet bevestigd. Wat de bron van besmetting is, is dus nog onduidelijk.

Zien: werkt een mondkapje eigenlijk wel?

Symptomen coronavirus

Wat zijn de symptomen?

Mensen die besmet zijn met het virus hebben griepverschijnselen. Denk aan symptomen als koorts, hoesten, verkoudheid, snotneus, keelpijn en longontsteking. Het nieuwe virus wijkt zodoende af van al bekende coronavirussen, dat onderzoeken vooralsnog niet hebben geleid tot de kennis die nodig is om het virus tegen te gaan. Onderzoekers voorspellen dan ook dat het nog maanden kan duren voordat er een vaccin op de markt komt.

Besmettelijkheid coronavirus

Hoe besmettelijk is het virus?

Het virus wordt overdragen van mens op mens, maar hoe besmettelijk het virus precies is, is nog onbekend. Wel is inmiddels duidelijk dat het virus pas overdraagbaar is wanneer een persoon ook daadwerkelijk klachten ervaart. Hoe erger deze klachten en dus hoe zieker de persoon, hoe makkelijker en sneller het virus overgedragen kan worden. Mensen worden verzocht zoveel mogelijk thuis te blijven. Personen die (milde) klachten ervaren, moeten in thuisisolatie blijven. Neem bij ernstige klachten contact op met de huisarts of met het ziekenhuis.

Coronavirus in Nederland

Hoeveel besmettingen zijn er nu in Nederland?

De eerste besmette Nederlander was een man uit Loon op Zand, die besmet raakte tijdens een zakenreis naar Lombardije, Italië waar het virus zich momenteel razendsnel verspreidt. Al snel volgden er meer patiënten, waardoor het aantal Nederlandse besmettingen in drie dagen tijd is gestegen tot tien. Op het moment van schrijven zijn er bijna 5.000 bevestigde gevallen van coronavirus in Nederland. Let op: het werkelijke besmettingsaantal ligt hoger. Niet alle besmette personen hebben symptomen, waardoor niet iedereen doorheeft dat hij/zij het virus bij zich draagt. De besmette personen die getest zijn op corona verblijven in isolatie – in het ziekenhuis of thuis – om verspreiding van het virus te voorkomen.

Wat moet ik doen om besmetting te voorkomen?

Het nieuwe coronavirus is te vergelijken met de griep, en dus komen ook de belangrijkste maatregelen die je kunt treffen om niet ziek te worden overeen met die van de griep. Wat doe je als je écht niet verkouden wil worden? Juist, je handen regelmatig wassen. Dat is dan ook de voornaamste tip die het RIVM meegeeft. Daarnaast is het verstandig om in de binnenkant van je elleboog te niezen of hoesten of papieren zakdoekjes te gebruiken.

Wat zijn de door de overheid opgelegde maatregelen?

Op 23 maart heeft de overheid de nieuwe maatregelen bekendgemaakt. Om een vergelijkbare situatie als Italië te voorkomen (daar zijn er zo veel zieken dat niet iedereen behandeld kan worden), is het noodzakelijk om een zelf-quarantaine in te lassen. Dat betekent dat je zoveel mogelijk thuisblijft en alleen voor het noodzakelijke (boodschappen, werk of iemand helpen) je huis verlaat. Deze maatregelen zijn niet alleen belangrijk om te voorkomen dat jij ziek wordt, maar ook om te voorkomen dat jij het virus doorgeeft aan iemand (die wellicht een minder goede weerstand heeft en waarvoor de ziekte dodelijk kan zijn). Dit zijn de maatregelen:

 • Alle bijeenkomsten (ook van minder dan 100 mensen) zijn in ieder geval tot 1 juni verboden.
 • Groepen van drie of meer mensen op straat die geen anderhalve meter afstand houden, kunnen een boete krijgen.
 • Laat maximaal drie mensen bij je op bezoek komen en houd ook dan 1,5 meter afstand.
 • Als iemand koorts heeft, moet het hele huishouden verplicht thuisblijven.

  Zien: dit gebeurt er als je in isolatie moet vanwege het coronavirus.

  Voor de meest recente updates over het coronavirus kun je het beste de website van RIVM in de gaten houden.

  This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
  Advertentie - Lees hieronder verder