Alles wat je moet weten over het coronavirus

Het virus verspreidt zich razendsnel, tijd voor antwoorden

coronavirus
Wang HeGetty Images

Nog geen maand geleden overleden de eerste twee mensen aan het coronavirus, maar inmiddels heeft het mysterieuze virus de hele wereld in z'n greep. Het dodental loopt op in honderdtallen en het aantal besmette mensen zelfs in duizendtallen. Vooralsnog is Nederland coronavirus-vrij, maar door besmettingen in ons buurland Duitsland en de stempel van internationale noodtoestand die het virus eerder deze week van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) kreeg, komt het nu toch allemaal wel angstig dichtbij. Daarom: alles wat je moet weten over het coronavirus op een rij.

Het coronavirus

Wat is het coronavirus?

Een coronavirus is eigenlijk een overkoepelende term voor virussen die voor klachten aan de longen en luchtwegen zorgen. Zo kennen we al het MERS-virus en het SARS-virus, dat respectievelijk in 2003 en 2012 voor veel doden zorgden. Beide virussen zijn afkomstig van dieren: MERS vaak van dromedarissen en SARS van vleermuizen en civetkatten. De oorzaken van het nieuwste coronavirus, dat is uitgebroken in China, worden momenteel nog onderzocht. Eerst vermoedden autoriteiten dat een heuse dierenmarkt in de regio Wuhan – waar het virus voor het eerst opdook – de oorzaak van het virus zou zijn, maar later bleek dat de eerste besmette man niets met de markt te maken zou hebben. Wat de bron van besmetting is, is dus nog onduidelijk.

Symptomen coronavirus

Wat zijn de symptomen?

Mensen die besmet zijn met het virus – inmiddels duizenden patiënten wereldwijd – hebben griepverschijnselen. Denk aan symptomen als koorts, hoesten, verkoudheid, snotneus, keelpijn en longontsteking. Het nieuwe virus wijkt zodoende af van al bekende coronavirussen, dat onderzoeken vooralsnog niet hebben geleid tot de kennis die nodig is om het virus tegen te gaan. Als gevolg zijn er dan ook al honderden mensen overleden aan het virus.

Besmettelijkheid coronavirus

Hoe besmettelijk is het virus?

Het virus wordt overdragen van mens op mens, maar hoe besmettelijk het virus precies is en hoe makkelijk het wordt overdagen, is nog onbekend. Momenteel worden patiënten die het virus hebben daarom streng in de gaten gehouden. Een van de prioriteiten ligt momenteel bij het tegengaan van verdere verspreiding van het virus.

Coronavirus naar Nederland

Hoe groot is de kans dat het virus naar Nederland komt?

Vooralsnog zijn er geen besmettingen aangetroffen in Nederland, maar hoe verder het virus zich verspreidt, hoe groter de kans is dat ook ons land met het virus te maken krijgt. In dat geval moet iemand uit Nederland in contact zijn geweest met een besmet persoon.

Risico's coronavirus

Moet ik me zorgen maken?

Sinds het nieuwste coronavirus is uitgeroepen tot internationale noodsituatie, worden pogingen om verspreiding tegen te gaan internationaal georganiseerd. Daarnaast worden Nederlandse infectieziekteartsen al massaal geïnformeerd door het RIVM over het virus en de laatste stand van zaken. Bij het Erasmus MC zijn al testen beschikbaar waarmee patiënten kunnen worden getest op het virus, en wanneer zo'n test positief is, staat in protocollen al precies beschreven hoe deze patiënten opgevangen moeten worden. Met andere woorden: Nederland is uitermate goed voorbereid op de komst van het virus naar ons land, waardoor de risico's beperkt blijven.

Voor de meest recente updates over het coronavirus kun je het beste de website van RIVM in de gaten houden.

Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Wil je weten