Hoe werkt 'mensen die je misschien kent' op Facebook?

Hoe weet Facebook dat je de 'mensen die je misschien kent' ook echt kent?

Ik ga naar een feestje, ik maak wat praatjes, ik schud wat handjes (pre-corona dan) en ik ga weer naar huis. De volgende dag log ik in op Facebook en... "Hallo, welkom op Facebook, ken je deze mensen toevallig?" Ja hoor: in mijn vriendschapsvoorstellen staan die knappe jongen waar ik een vuurtje van leende, het vriendelijke meisje aan de bar en die ex-collega van m'n vriendin die we toevallig tegen het lijf liepen. Hoe kan het dat suggested friends altijd zo onwaarschijnlijk goed lijken te kloppen? Hoe wéét Facebook wie je kent? We duiken in een verklaring voor het creepy algoritme.

People you may know - hoe weet Facebook dat?

Laten we eerst kijken naar Facebook's officiële verklaring over hoe deze functie werkt, voordat we onderzoeken welke addertjes er onder het gras zitten. Facebook verklaart de suggesties voor 'mensen die je misschien kent' met de volgende vier categorieën. Deze kunnen volgens de social media-gigant onder andere (!) de reden kunnen zijn voor de suggestie:

"Jullie hebben gemeenschappelijke vrienden."

Facebook laat weten dat dit de meest voorkomende reden is voor suggesties. Maar je hebt met duizenden mensen wel een paar gemeenschappelijke vrienden. Niet iedereen komt zomaar in je suggested friends te staan.

"Jullie zijn lid van dezelfde Facebook-groep of zijn getagd in dezelfde foto."

Ik heb sterk het idee dat niet alleen Facebook-groepen, maar ook evenementen hieronder vallen.

"Jullie hebben een netwerk gemeen."

Zoals je school, universiteit of werkgever, legt Facebook uit. Dit zou technisch gezien alleen moeten werken als je de school, universiteit of werkgever invult op Facebook, toch?

"Contacten die je hebt geüpload."

Dit zijn dus mensen wiens telefoonnummer of e-mailadres je al hebt.

Herkenbare situaties als je ouders Facebook hebben >

Mijn 'Mensen die je misschien kent' op Facebook

Eens kijken of dat een beetje lijkt te kloppen. Als ik een snelle blik werp op mijn 'mensen die ik volgens Facebook zou kennen', kan ik ze grofweg onderverdelen in twee categorieën: mijn collega's van Glamour en mijn collega's uit het stand-up comedy-circuit (na werktijd ben ik grappig). Ik ben met geen enkele Glamour-collega bevriend op Facebook: ik vind ze allemaal ontzettend lief, maar ik gebruik Facebook vooral om op de hoogte te blijven van evenementen, niet om met vrienden te communiceren. Het is echter makkelijk te verklaren hoe de meiden van Glamour in m'n vriendschapssuggesties terechtkomen: ik heb hun nummers in WhatsApp (een product van Facebook) en ik volg ze op Instagram (een product van Facebook). Uiteraard gebruikt Facebook hun andere apps om te zien wie je kent.

Ook mijn comedy-collega's zijn te verklaren: het clubje comedians in Amsterdam is relatief klein, we posten allemaal in dezelfde groepen en we attenden allemaal dezelfde events.

Let wel: Facebook zei bij de bovenstaande lijst dat dit 'onder andere' de redenen zijn waarom iemand wordt weergegeven. Er wordt nogal mysterieus gedaan over welke andere methoden er worden gebruikt. Luistert Facebook ons af? Houden ze onze locatie in de gaten?

Lees ook: Aangrijpende post van lesbisch stel dat in elkaar werd geslagen gaat viral op Facebook >

Gebruikt Facebook locatiegegevens in vriendschapsvoorstellen?

Want, hé: hoe zit het met die leuke jongen waar ik dat vuurtje aan vroeg? We hebben één gemeenschappelijke vriend, iemand die ik niet goed ken en nooit online mee communiceer. Je zou durven vermoeden dat Facebook heeft gespot dat onze telefoons zo'n twintig minuten naast elkaar hebben gestaan, en misschien zelfs heeft gehoord dat we een gezellig gesprek hadden. Kan dat?

Als je het aan Facebook vraagt krijg je een 'nee'. Ooit, in 2016, liet Facebook meer los over hun algoritme. Destijds vertelden ze dat locatiegegevens invloed hebben op welke potentiële vrienden er voorgesteld werden. Mensen waren hier (uiteraard, want how creepy) niet van gediend. Op die manier werden enkele ongewenste personen aan mensen voorgesteld. Denk aan: anonieme bronnen bij journalisten, of in sommige gevallen sekswerkers bij hun klanten. Enkele dagen later claimde Facebook dat het statement een foutje was. Natúúrlijk zouden ze je locatiegegevens niet gebruiken voor dit soort dingen. Nadat sites als Gizmodo en Fusion klaarblijkelijk veel bewijs hadden dat je locatie wél gebruikt werd, lichtte Facebook toe dat het in 2016 een test heeft uitgevoerd, maar nu geen locaties meer gebruikt om vrienden voor te stellen.

Heeft het te maken met wie er op jouw profiel kijkt?

Een ander populair gerucht is dat mensen die veel op jouw profiel kijken, gesuggereerd worden in het lijstje van mensen die je misschien kent. Denk aan de nieuwe lover van je ex die stiekem tóch even bij jou wil koekeloeren, of een potentiële love-interest die in die late, eenzame uurtjes zo ver door je foto-albums heeft zitten bladeren dat hij of zij uitkwam bij je vakantie-in-Salou-album uit 2011 (Wie doet zoiets nou? Ik niet. Haha. Nooit voorgekomen. Hoezo?).

Hier was een woordvoerder van Facebook erg stellig over: dit gebeurt niet, en zou niks te maken hebben met je suggesties.

Dus dit is ongeveer hoe ver we komen. Facebook weet meer van je dan je denkt, maar zegt deze gegevens niet te gebruiken om vriendschapssuggesties te geven. Dan moeten we het opduiken van de Jongen Met Aansteker maar gewoon zien als... het lot.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Wil je weten