Zzp'ers, deze is voor jullie: zo betaal je zo min mogelijk inkomstenbelasting

Net begonnen voor jezelf? Dan wil je alles weten over deze aftrekposten

Het is weer zover: het is tijd om aangifte inkomstenbelasting te doen. Als je in loondienst bent, is dat geen hogere wiskunde, maar als je zzp'er bent, kan dat nog weleens een tikkeltje ingewikkeld worden.

This content is imported from {embed-name}. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Aangifte inkomstenbelasting zzp'ers

Terwijl aangifte inkomstenbelasting draait om de grote vraag: wat moet je aan belasting betalen?, is de hamvraag uiteraard: wat hoef je níet te betalen? Met de juiste aftrekposten kom je al een heel eind. Je moet dan alleen wél weten dat ze bestaan en hoe je ze moet toepassen. Wij zetten de vijf belangrijkste voor je op een rij.

De kosten

Het doen van aangifte inkomstenbelasting begint bij het berekenen van je winst, en dus eigenlijk bij het berekenen van de kosten. Misschien een beetje voor de hand liggend, maar voor de volledigheid toch een kleine toelichting: de kosten die je maakt voor je onderneming, mag je aftrekken van wat je verdient. Je houdt dan de winst over.

Je winst is jouw inkomen. Over dat bedrag bereken je dus hoeveel inkomstenbelasting je moet betalen. 'Vandaar dat al die freelancers altijd zo panisch met die bonnetjes in de weer zijn', horen we je denken. Juist. Hoe hoger de kosten, hoe lager het bedrag waarover je inkomstenbelasting moet betalen. En alle kleine beetjes helpen, zeggen ze weleens.

De kosten betreffen dus niet echt een vaste korting, want ieders kosten zijn weer anders. Aan wat voor soort kosten je moet denken? Nou, reiskosten bijvoorbeeld, kosten voor kantoorartikelen (zoals nieuwe inkt voor je printer of een map voor je administratie) of je zakelijke telefoonrekening.

       De zelfstandigenaftrek

         Voordat je over je inkomsten (je omzet min de kosten, dus) het bedrag berekent dat je aan inkomstenbelasting moet betalen, zijn er nog een aantal aftrekposten waar je gegarandeerd heel gelukkig van gaat worden. Net zoals de kosten verlagen ze het bedrag waarover je belasting moet betalen. En dat is nou een van de grote voordelen van zzp'er zijn.

         We beginnen met de zelfstandigenaftrek. Je maakt als zzp'er aanspraak op de zelfstandigenaftrek als je – de naam zegt het al – jezelf een zelfstandige (oftewel: ondernemer) mag noemen. Daar heeft de Belastingdienst eigenlijk één regel voor. En nee, het is niet simpelweg je inschrijving bij de KvK. Je mag jezelf ondernemer noemen wanneer je in een kalenderjaar 1.225 uur of meer in je onderneming hebt gestopt. Die uren bouw je logischerwijs op door te werken als zzp'er, maar ook de uren die je in je administratie stopt, of in afspraken, brainstorms, en zelfs reistijd mag je meerekenen.

         Een simpele rekensom leert je dat je 24 uur per week in je bedrijfje moet stoppen om jezelf een ondernemer te mogen noemen en dus in aanmerking te komen voor de zelfstandigenaftrek. Tip: houd je uren goed bij en neem regelmatig de balans op. Dreig je aan het einde van het jaar nét te weinig uren te maken, dan is het zeker het overwegen waard om de laatste weken van het jaar íets meer uren in je onderneming te stoppen. De zelfstandigenaftrek is namelijk een behoorlijk lekkere aftrek, die je veel geld kan besparen.

         Als je aan die 1.225 uren komt, mag je namelijk een bedrag van 7.280 euro aftrekken van je winst. Met andere woorden: 7.280 euro mínder waarover je inkomstenbelasting hoeft te betalen. En ja, dat is inderdaad nogal wat.

         De startersaftrek

         Ben je net begonnen, dan kom je naast de zelfstandigenaftrek ook nog in aanmerking voor de startersaftrek. Let op: deze aftrek komt bovenop de zelfstandigenaftrek. Je moet ook voor deze aftrek dus minimaal 1.225 uur in je onderneming hebben gestopt in een kalenderjaar. De startersaftrek mag je in totaal drie keer aftrekken in de eerste vijf jaar als zzp'er.

         Voldoe je aan de voorwaarden, dan kom je in aanmerking voor de startersaftrek. Dat betekent dat er een bedrag van 2.123 euro bovenop de zelfstandigenaftrek komt. Met andere woorden: je trekt dan dus niet 7.280 euro af, maar 9.403 euro.

         MKB-winstvrijstelling

         De MKB-winstvrijstelling is eigenlijk een vrijstelling op een deel van je winst, namelijk 14 procent. Ondanks dat je niet per se ondernemer hoeft te zijn (en dus niet minimaal 1.225 uur in je onderneming moet hebben gestopt) om in aanmerking te komen voor de vrijstelling, mag je als je wél ondernemer bent de vrijstelling pas berekenen over het bedrag dat je overhoudt nadat je de zelfstandigenaftrek (en eventueel de startersaftrek) hebt verrekend.

         In tegenstelling tot de zelfstandigenaftrek en de startersaftrek is de MKB-winstvrijstelling dus geen bedrag, maar een percentage, en wel 14 procent. De hoogte van de vrijstelling is dus afhankelijk van het bedrag dat je overhoudt nadat je de zelfstandigenaftrek en eventueel de startersaftrek van je winst hebt afgetrokken.

         De investeringsaftrek

         De laatste belangrijke aftrekpost waar je lekker wat geld mee kan besparen is de investeringsaftrek. Als je zzp'er wordt, moet je zo nu en dan investeren. In een nieuwe laptop, bijvoorbeeld. Besteed je in totaal meer dan 2.301 euro aan investeringen die, let op, per stuk meer dan 450 euro kosten, dan mag je 28 procent van het geïnvesteerde bedrag éxtra aftrekken (want een investering is óók een kostenpost, dus 'los' mag je die kosten ook al aftrekken).

         De hoogte van de investeringsaftrek is net als de MKB-winstvrijstelling dus een percentage (28 procent van het investeringsbedrag) en afhankelijk van de hoogte van jouw investeringen. Die 28 procent geldt echter alleen tot een bedrag van 57.322 euro (kom je daarboven, dan gelden er andere regels), al is de kans klein dat je daar als beginnend zzp'er aan komt.

         Plan B

         Raak jij nu volledig in paniek en spreken wij hier echt wartaal voor je? Dan kun je altijd nog een boekhouder inschakelen. Boekhouders zijn niet gratis (en vaak ook niet goedkoop) maar weten álles van belastingen en nemen de financiële struggles met liefde van je over.

         This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
         Advertentie - Lees hieronder verder
         Meer van Money Talk