Waarom het juryproces tegen Harvey Weinstein van vandaag zo belangrijk is

Als de jury hem schuldig bevindt, kan hij een maximale gevangenisstraf krijgen van levenslang

Een #MeToo bord naar aanloop van de Harvey Weinstein zaak.
Mihai Surdu via Unsplash

Hollywood filmproducent Harvey Weinstein ligt al enkele maanden zwaar onder vuur wegens meer dan honderd beschuldigingen van seksueel misbruik. Vandaag zal een veeltallige jury in beraad gaan over de zaak, waarna wordt beslist door de rechter of de 67-jarige producent schuldig is of niet. Wij zetten alles voor je op een rij waarom juist dit jury proces zo belangrijk is.

Harvey Weinstein jury proces

Harvey Weinsteins proces begon afgelopen 6 januari in New York. Vandaag gaat een twaalfkoppige jury bestaande uit zeven mannen en vijf vrouwen hun oordeel over de zaak uiten. Op basis van hun uiteindelijke oordeel wordt beslist of de voormalige Hollywood-producer daadwerkelijk wordt veroordeeld. Hun collectieve beslissing kan invloedrijke gevolgen hebben. Als ze Weinstein schuldig bevinden, kan hij maximaal een levenslange gevangenisstraf krijgen.

Het huidige proces draait om de beschuldigingen en getuigenissen van twee vrouwen die beide stellen verkracht te zijn door Weinstein. De eerste vrouw beweert dat ze door Weinstein is verkracht in een hotel in New York. In deze zaak wordt Weinstein beschuldigd van verkrachting in de eerste en derde graad waarvoor hij een maximale straf van vijfentwintig jaar cel kan krijgen. De tweede vrouw is een voormalige assistent van Project Runway die beweert dat de Hollywood-producent haar in 2006 heeft gedwongen tot orale seks. Ook hiervoor kan Weinstein een straf van maximaal vijfentwintig jaar krijgen.

Zien: Harvey Weinstein onderweg naar zijn rechtszaak begin januari 2020

Als de jury Weinstein schuldig bevindt aan de aanklachten met betrekking tot een of beide van de zaken, kan hij uiteindelijk ook worden veroordeeld wegens zijn daden rondom predatory sexual assault. Om Weinstein te kunnen veroordelen voor deze aanklacht, moeten de juryleden de filmproducent schuldig stellen aan het seksueel misbruiken van meer dan één vrouw.

Vrouwelijke advocaat Donna Rotunno

Sinds mei vorig jaar schakelde Weinstein voor het eerst een vrouwelijke advocaat in; Donna Rotunno. De advocate staat bekend om zaken aan te nemen van mannen die beschuldigd worden voor seksueel wangedrag en geweld. Ze verloor slechts één zaak en strijdt zoals elke advocaat voor het onschuld van haar cliënt tot het tegendeel bewezen is. Bovendien stelt ze dat er naast de beweringen van de vrouwen helemaal geen bewijs is voor de vermeende verkrachtingen en seksuele intimidatie, en dat de vrouwen nooit eerder naar ervoor kozen naar de politie te stappen en jarenlang contact met Weinstein bleven houden.

#MeToo

De kans bestaat dat Harvey wordt vrijgesproken, wat een shockerende effect zal hebben bij de ruim honderd vrouwen die hem hebben beschuldigd van seksueel wangedrag, waarna de #MeToo beweging een flinke tegenslag zal ervaren. De beweging ontstond door de verschillende onthullingen en beschuldigingen rondom Weinstein in 2017. Later werd ook de beweging Time's Up geïntroduceerd in 2018 door Hollywood-beroemdheden in reactie op het Weinstein-effect en #MeToo.

Hoe nu verder

Hoewel er vandaag dus een oordeel zou kunnen worden geveld door de jury, wordt er verwacht dat deze twaalf mensen zullen aangeven langer de tijd nodig te hebben om tot een goed oordeel te komen. Als de voormalige producent schuldig wordt bevonden bepaalt de rechter uiteindelijk hoe hoog zijn straf zal zijn.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Wil je weten