Dit zijn de gevolgen van het coronavirus op de mode-industrie

Shows worden gecanceld en omzetten dalen fors

Vrouw draagt mondkapje tijdens New York Fashion Week tegen coronavirus.
Getty Images

Dit artikel volgt de maatregelen zoals gepubliceerd door de Rijksoverheid op 13 maart april 2020. Bekijk de meest actuele maatregelen op de website van de Rijksoverheid.

Van de geweldige casting (en looks) bij Isabel Marant en de opvallende contrasten (lees: latex en klassieke colberts) bij Saint Laurent tot het aanslepende verhaal bij Mugler met de meest diverse casting; de modeweken zijn voor mij een en al inspiratie om weer mooie reportages en shoppings te maken voor Glamour. Maar tussen al het modegeweld van de afgelopen tijd was er één iets wat mij vooral opviel; het coronavirus.

Zo werden er bij Dries van Noten mondkapjes uitgedeeld en was er in alle showrooms een overvloed aan literflessen met desinfecterende handgel. Waar er bij voorgaande modeweken geen hand ongeschud bleef en geen wang ongekust; moge het duidelijk zijn dat men met man en macht de verspreiding van het coronavirus onder controle probeert te houden. Ook de grote winkelstraten waren uitgestorven, waardoor er niets meer overbleef van het eens zo modieuze en inspirerende straatbeeld.

Dat zet mij aan het denken, wat kunnen de gevolgen van het coronavirus zijn voor de gehele mode-industrie? Onze moderedacteur Lara ging op onderzoek uit.

Shows en fashion weeks gecanceld

Het zal weinig mensen zijn ontgaan dat het coronavirus zich langzamerhand steeds verder uitbreidt. Waar het in eerste instantie is ontstaan in China, is het virus ondertussen opgedoken in vele verschillende landen, waaronder nu ook Nederland. Naast het feit dat deze epidemie een impact heeft op het leven van mensen, worden ook talloze industrieën aangetast door de opkomst van dit wereldwijd verspreide virus - zo ook de mode-industrie.

Het coronavirus heeft in toenemende mate een negatieve impact op de mode-industrie. Vooral tijdens de afgelopen fashion weeks, waar de Herfst/Winter 2020 collecties werden getoond, was de impact goed te zien. Italië is flink getroffen door het virus, waardoor veel shows tijdens Milan Fashion Week werden gecanceld en verschillende mode-prominenten besloten niet over te vliegen naar de modestad.

Zien: bekijk hier nog een keer de highlights van Milan Fashion Week

Zo onthulde Giorgio Armani op 22 februari dat hij geen openbare catwalkshow zou organiseren. Hij besloot de show te houden in een leeg theater en het te livestreamen op de website van het merk. In een statement liet de ontwerper destijds weten dat het besluit werd genomen om de "nationale inspanningen ter bescherming van de volksgezondheid" te ondersteunen en de uitgenodigde gasten te beschermen door hen te verhinderen naar "overvolle ruimtes" te gaan. Na Milan Fashion Week besloot het modehuis tevens de geplande Cruise show in mei in Dubai te cancellen.

Influencer draagt mondkapjes tijdens Fashion Week.
Getty Images

Chinese modehuizen als Masha Ma, Shiatzy Chen en Angel Chen die in Parijs of Milaan hun collectie normaliter tonen, hebben er tevens voor gekozen hun shows te cancelen. Een groot aantal Aziatische fashion editors, mode-inkopers en influencers was tevens opvallend afwezig tijdens shows. Bovendien worden vele openbare bijeenkomsten afgelast of uitgesteld, waaronder persevenementen, diners en werkgerelateerde reizen.

Bovendien hebben andere modehuizen als Prada, Chanel en Burberry besloten hun shows in respectievelijk Japan, Beijing en Shanghai af te lassen. Daarnaast zijn zowel Shanghai als Seoul en Beijing Fashion Week uitgesteld vanwege de uitbraak van het coronavirus, die medio maart zouden plaatsvinden. Wanneer de modeweken wel zullen plaatsvinden is nog niet bekend gemaakt. Gucci's Cruise show die in mei zou worden gehouden in San Francisco is ook geannuleerd, net als de Cruise shows van Versace en Max Mara.

Lockdown Italië, reisverbod V.S.

Ondertussen zijn de gevolgen van het coronavirus vooral heftig aanwezig in het noorden van Italië. Daar zijn ondertussen verschillende regio's volledig afgesloten, waar alle inwoners in quarantaine leven. Dit heeft naast de gevolgen voor het persoonlijke leven van de bevolking ook grote invloed op industrieën, waaronder de mode-industrie die verantwoordelijk is voor ruim 5% van het bruto nationaal product van Italië. Werknemers binnen modelabels, modebladen en productiebedrijven zijn in zelfquarantaine en dus thuis aan het werk. Dit heeft niet enkel gevolgen voor de Italiaanse mode-industrie, maar ook wereldwijd waar mede door deze lockdown veel werk stil komt te liggen.

Zo bevinden de hoofdkantoren van Prada, Armani en Versace zich in de noordelijke stad Milaan. Evenzo zijn veel internationale merken als Louis Vuitton en Stella McCartney afhankelijk van fabrieken in het noorden van het land voor hun kledingproductie. The Wall Street Journal meldde dat buitenlandse inkopers over de hele wereld bestellingen vanuit Italië annuleren, met gevolgen voor de hele kledingketen - van bedrijven die de stoffen produceren tot degenen die de kleding en accessoires maken.

Veel in de V.S. gevestigde moderedacteuren, influencers, modellen en inkopers die voor mode-evenementen naar Milaan afreisden, moesten zichzelf in quarantaine plaatsen vanwege hun reizen in Italië. Nu verkeert ook New York - hét mode-epicentrum van Amerika - in een noodtoestand. Dit betekent dat lokale modehuizen evenals mode mediabedrijven en PR-bureaus een werk-van-huis-beleid hebben afgekondigd voor hun werknemers. De Verenigde Staten voeren tevens een inreisverbod in voor zesentwintig Europese landen, inclusief Nederland. Door geannuleerde vluchten kunnen geplande werkzaamheden als shoots, conferenties en evenementen niet doorgaan. Het befaamde MET-Gala waar de hele modewereld bij elkaar komt en gepland staat in mei, gaat vooralsnog wel gewon door.

Forse financiële impact

Veel modehuizen worden geconfronteerd met financiële impact als gevolg van dalende productie en consumptie dat ontstaat door het virus. China maar ook Italië is een belangrijke productieplek voor de mode-industrie. Zo produceert China momenteel meer dan een derde van alle kleding en textiel wereldwijd. Bovendien produceren vele labels in China, van luxelabels zoals Prada en Armani tot ketens als H&M en Zara. De fabrieken in China en Italië zijn echter op dit moment gesloten en het is onduidelijk wanneer dit zal veranderen.

This content is imported from Instagram. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Ook zijn veel winkels wereldwijd gesloten sinds de uitbraak van het virus. Burberry kondigde aan dat 24 van de 64 winkels op het Chinese vasteland gesloten zullen worden, terwijl de resterende winkels met minder openingstijden zouden werken vanwege een aanzienlijke daling van het aantal bezoekers. Ook merken als Nike, Michael Kors, Versace en Jimmy Choo sluiten een groot aantal winkels in China en in Europa.

Chinese klanten vertegenwoordigen momenteel ruim negentig procent van de groei in de verkoop van luxegoederen en consumeren tevens meer dan eenderde ervan, zo stelt onderzoeksbureau Bain & Co. Doordat winkels in China gesloten zijn en Chinezen niet of in vele mindere mate naar het buitenland reizen, zijn de aandelen van luxemerken sterk gedaald. Grote modeconglomeraten als Kering, LVMH, en Burberry Group ondergingen een forse daling in de waarde van hun aandelen als direct gevolg van het virus.

This content is imported from Instagram. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Modewereld in actie

Sinds de uitbraak van het virus zijn verschillende personen uit de modewereld in actie gekomen. Zo doneerde ontwerper Giorgio Armani na het cancellen van zijn show 1,25 miljoen euro aan ziekenhuizen in Italië. De bekende Italiaanse influencer Chiara Ferragni startte samen met haar man en rapper Fedez een GoFundMe-actie, en heeft inmiddels naast een eigen donatie van honderdduizend euro ruim 3,5 miljoen euro opgehaald. Ook doneerde Gucci's CEO Marco Bizzarri 100.000 euro aan ziekenhuizen in Noord-Italië en doneerde Italiaanse modehuis Versace eerder al 127.000 euro aan het Chinese Rode Kruis.

Coronavirus in Nederland

Ondertussen zijn er ook talloze bevestigde besmettingen in Nederland vastgesteld. Wil je meer weten over het virus en op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen? Volg dan regelmatig de website van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) waar de laatste updates rondom de uitbraak van het virus in Nederland worden bijgehouden. Ook vind je er tips wat je zelf kunt doen. Deze vind je zowel op de site van het RIVM als de GGD. Zij beantwoorden veelgestelde vragen rondom de uitbraak, zowel wereldwijd als in Nederland. Dit zijn de maatregelen die op dit moment gelden voor het tegengaan van het coronavirus:

- Was je handen regelmatig
- Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
- Gebruik papieren zakdoekjes

- Mijd drukke plekken
- Werk waar kan zo veel mogelijk thuis


      This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
      Advertentie - Lees hieronder verder