Waarom we eigenlijk beter vier dagen per week kunnen werken dan vijf

De vier voordelen van de vierdaagse werkweek

De vierdaagse werkweek
CLAUDIO LAVENIAGetty Images

Iedere maandag is het weer zover: het aftellen tot vrijdag vijf uur gaat dan weer van start. Al zolang we ons kunnen herinneren houdt een fulltime-baan namelijk in dat we vijf dagen in de week van negen tot vijf werken. We weten niet beter. Althans, het gros van Nederland. De medewerkers van het bedrijf Loyals in Mijndrecht ervoeren onlangs hoe het is om – voor het zelfde geld, niet geheel onbelangrijk – vier dagen per week te werken. De extra vrije dag mogen de werknemers gebruiken hoe ze willen, als het maar zorgt voor meer energie.

De vierdaagse werkweek

Waarom het bedrijf die stap zette? "We merkten bij onze mensen dat de energie laag was", legt mede-eigenaar Gillian Robles aan NOS uit. "We zagen niet echte burn out-klachten, maar wel dat mensen zich soms ergens doorheen moesten trekken. Wij wilden kijken wat we als werkgever konden doen." Het bedrijf nam de proef op de som, en voerde de vierdaagse werkweek voor bepaalde tijd door. En met succes: de test bevalt de medewerkers zo goed, dat het bedrijf er waarschijnlijk mee doorgaat.

Loyals is overigens niet het eerste bedrijf dat zijn medewerkers maximaal 32 uur per week laat werken. Wereldwijd zien we al meer van dit soort initiatieven. Zo waagde bedrijven als Microsoft en Shake Shack zich ook aan de nieuwe werk-methode, even goed met succes. Zo start Microsoft wegens positieve resultaten binnenkort een tweede test, waarna de vierdaagse werkweek binnen het bedrijf wellicht wel officieel de nieuwe standaard wordt.

Dat de 32-urige werkweek door steeds meer bedrijven omarmd wordt, voorspelde de Nieuw-Zeelandse ondernemer Andrew Barnes eind vorig jaar al. In zijn boek The 4 Day Week, dat hij eind 2019 uitbracht, legt hij uit waarom het anno 2020 tijd wordt om eens kritisch te kijken naar onze gewoontes op werkgebied.

Waarom vier dagen werken?

Je bent productiever
Althans, als je het op dagelijkse basis bekijkt. Wanneer werknemers vier dagen gaan werken in plaats van vijf, gebeurt er eigenlijk niet zoveel, stelt Barnes. Maar dat betekent dus dat ze in vier dagen tijd net zoveel werk verrichten als in vijf dagen tijd. De productiviteit blijft hetzelfde, en dus neemt die per dag toe.

  Je bent meer betrokken
  Maar volgens de ondernemer zitten de verrassende voordelen 'm voornamelijk in andere factoren, waaronder de betrokkenheid van werknemers. Zo lijken werknemers vooral blijer met hun baan wanneer ze vier dagen werken in plaats van vijf, en stelt de ondernemer ook dat ze onderling beter met elkaar samenwerken en dat ze loyaler zijn naar de onderneming toe.

  Je bent minder gestresst
  Logischerwijs zou je stellen dat hetzelfde werk verrichten in minder tijd je stresslevel verhoogt, maar niets blijkt minder waar, beargumenteert Barnes. Want stress wordt vooral veroorzaakt wanneer je een bepaalde werkdruk ervaart die je moeilijk los kunt laten. Twee dagen niet aan werk (hoeven) denken na vijf drukke dagen op kantoor is simpelweg niet genoeg om de stress van je schouders af te laten glijden. Wanneer we drie dagen niet aan werk (hoeven) denken nadat we vier dagen hebben gewerkt, lukt ons dat wél. En dat hangt weer samen met het volgende argument.

  Je hebt meer vrije tijd
  Wanneer we vier dagen werken in plaats van vijf, is de verhouding tussen ons werk- en privéleven meer in balans. Hoe vaak komt het voor dat je op een zaterdag en zondag alsnog een lijstje to do's aan het afwerken bent omdat je er doordeweeks niet aan toekomt? Na dat gepoets, gesport en bezoekje aan je ouders heb je eigenlijk amper nog tijd om iets te doen waar je écht door ontspant. De vierdaagse werkweek creëert daar ruimte voor, en dat komt jou en je werk alleen maar ten goede wanneer je maandag (of dus dinsdag) weer op kantoor moet verschijnen.

  Waar wachten we nog op?

  Waarom is de vierdaagse werkweek nog niet doorgevoerd als de nieuwe standaard als het zoveel voordelen heeft, vraag je je af? Volgens de ondernemer is de stap voor bedrijven vooralsnog iets te groot. Afstappen van wat we zo gewend zijn, beschouwen we al snel als risicovol. "Meer bedrijven zouden het gewoon moeten proberen", zegt Barnes tegen The Guardian. "Ze zullen echt verrast zijn over de impact die het heeft op hun bedrijf, hun werknemers en de gehele community."

  Zien: zo kun je je beter concentreren op het werk.

  This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
  Advertentie - Lees hieronder verder
  Meer van Wil je weten