Dit weekend vieren we de vrouw: 6 evenementen op International Women's Day

Van de jaarlijkse Women's March tot panel talks en festivals

International Women's Day
Daniel ZuchnikGetty Images

Er gaat geen dag voorbij waarop we powervrouwen niet toejuichen en gelijkheid niet nastreven, maar tijdens International Women's Day staan we even extra stil bij de positie van vrouwen in de samenleving – én hoeveel er nog aan de weg te timmeren valt.

International Women's Day

Daarom vinden er vandaag door het hele land evenementen plaats die je kennis laten maken met vrouwelijke kunstenaars en activisten, hun werk en hun ideeën, maar je ook aanmoedigen je eigen stem te laten horen. Van de jaarlijkse Women's March waarbij honderden deelnemers de straat op gaan tot panel talks, workshops en festivals: in deze lijst vind je evenementen door heel Nederland die je kunt bijwonen om volop de vrouw te vieren.

Women's March

  We trappen deze lijst uiteraard af met de Women's March die steevast plaatsvindt in Amsterdam. Na het startsignaal om 12.30 uur vertrekken honderden deelnemers vanaf de Dam richting het Museumplein, uitgerust met borden waarop slogans en de meest gevatte leuzen prijken. Maar voel je heus niet verplicht om met dergelijke kunstwerken aan te komen: iedereen mag (en wordt aangemoedigd!) mee te lopen. Hoe meer zielen, hoe meer vreugd – én impact.

  Zondag 8 maart, vanaf 12.30 uur, Amsterdam. Gratis toegang. Hier vind je meer informatie.

  Women's March Signmaking Event

  Wil je overigens wél graag met boodschap en al de Amsterdamse straten op tijdens de Women's March, dan is het Women's March Signmaking Event, georganiseerd door de feministische organisatie FEL (Feminist Evolution Leiden), in – jawel – Leiden wellicht ook iets voor jou. In de kelder van Lipsius, onderdeel van de Universiteit van Leiden kun je je creatieve, feministische zelf loslaten op borden en spandoeken, die je uiteraard zondag mee mag nemen naar de mars zelf.

  Zaterdag 7 maart, van 14.00 uur tot 16.00 uur, Leiden. Gratis toegang. Hier vind je meer informatie.

  Eindhoven Celebrates International Women's Day

  Ook in Eindhoven wordt International Women's Day gevierd, en wel al op zaterdag in het Parktheater. In het Eindhovense theater komen de hele dag vrouwen van allerlei achtergronden samen, worden er workshops georganiseerd en zijn er stands waar je het werk van vrouwen kunt bewonderen.

  Zaterdag 7 maart, van 13.00 uur tot 18.00 uur, Eindhoven. Toegang kost drie euro. Hier vind je meer informatie.

  Freedom Festival

  Een soortgelijk evenement vindt ook plaats in Amstelveen: het Freedom Festival. Op het gratis festival kun je diverse workshops en presentaties bijwonen over onder meer financiële onafhankelijkheid, gezondheid en seks. Je hoeft geen tickets te kopen, maar wordt wel verzocht even plaatsen te reserveren.

  Zondag 8 maart, van 11.30 uur tot 17.30 uur, Amstelveen. Gratis toegang, maar wel even plekken reserveren. Hier vind je meer informatie.

  Mama Cash Feminist Festival

  Het Mama Cash Feminist Festival, dat plaatsvindt in Amsterdam, Utrecht én Rotterdam, staat volledig in het teken van vrouwen en kunst. In het Stedelijk Museum in Amsterdam, kunstcentrum WORM in Rotterdam en kunstcentrum BAK in Utrecht krijgen feministische kunstenaars een podium. Het precieze programma verschilt per locatie, maar bestaat in alle drie de gevallen uit lezingen, panel talks, rondleidingen en muziekoptredens. Met als afsluiter natuurlijk een after party.

  Zondag 8 maart, Amsterdam, Rotterdam en Utrecht. Alleen toegang met een ticket. Hier vind je meer informatie.

  Female Frame

  Dat de verhouding tussen mannelijke en vrouwelijke regisseurs helaas ontzettend uit balans is, zagen we onder meer al tijdens The Golden Globes: in de categorieën Best Director en Best Motion Picture werd geen enkele vrouwelijke regisseur genomineerd. En dat terwijl er zoveel getalenteerde vrouwelijke regisseurs rondlopen. Reden genoeg voor LAB 111 om, beginnend op International Women's Day, twintig films van vrouwelijke regisseurs met een vrouwelijk karakter in de hoofdrol te vertonen. Zoals Sofia Coppola's Marie Antoinette uit 2006, met Kirsten Dunst in de hoofdrol.

  Vanaf zondag 8 maart, Amsterdam. Alleen toegang met een ticket. Hier vind je meer informatie.

  Zien: journalist Milou Deelen over straatintimidatie en girlpower

   This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
   Advertentie - Lees hieronder verder
   Meer van Wil je weten