Wat betekent het coronavirus voor de zomerfestivals?

Coachella en SXSW werden afgelast – hoe zit dat met de zomerfestivals in Nederland?

Corona op festivals
Jeremy MoellerGetty Images

Dit artikel volgt de maatregelen zoals gepubliceerd door de Rijksoverheid op 11 maart 2020. Bekijk de meest actuele maatregelen op de website van de Rijksoverheid.

Grote Amerikaanse festivals als SXSW (dat deze week zou plaatsvinden) en Coachella (dat in april zou plaatsvinden) werden respectievelijk afgelast en uitgesteld. Ook in Nederland lijken steeds meer grote publieksbijeenkomsten als onverantwoord gezien, zo schrapte poppodium 013 twee shows, en werd Masters Of Hardcore in Den Bosch uitgesteld. Wat betekent het coronavirus voor de grotere zomerfestivals als Best Kept Secret en Lowlands?

Artikel gaat verder onder de video.

Deze 5 cocktails nemen je tóch even mee op reis rond de wereld

Worden festivals afgelast door corona?

Dat is lastig te voorspellen, en zal sterk afhangen van hoe de komende weken verlopen. Het netwerk van zomerfestivals in ingewikkeld, en vaak komen bands uit bijvoorbeeld Amerika over omdat ze op de giga-festivals als Primavera Sound in Barcelona een hoge gage krijgen, zo legt 3voor12 uit. Stel dat één of enkele van die grote festivals worden afgelast, is het aan de bands om te bepalen of de rest van de tour nog rendabel is. Zo moest Amsterdamse band Altin Gün hun tour in Amerika afzeggen (en proberen te verplaatsen) omdat ze de rest van hun optredens om hun show op Coachella heen hadden gepland. Dit kan ook artiesten die op Best Kept Secret, Down The Rabbit Hole of Lowlands optreden overkomen.

Risico's

Dus zelfs als organisatoren van de festivals besluiten de festivals door te laten gaan, kan het zo zijn dat sommige artiesten en headliners ervoor kiezen om het risico niet te nemen. Of kan het zijn dat er een stuk minder bezoekers op komen dagen. Een hoop risico's dus, maar te vroeg om er iets zinnigs over te kunnen zeggen. Er bestaat ook een kans dat het virus in warmer weer niet overleeft, en het in de zomer alweer meevalt, alleen is dat niet met zekerheid te zeggen over COVID-19. Wat we voor nu kunnen doen is gewoon hopen en goed onze handen wassen en richtlijnen en instructies volgen.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder