Eric Wiebes slaat de plank totaal mis: "Zzp'ers kiezen zelf voor dit risico"

Niemand rekent op een pandemie, tho

Eric Wiebes WNL Op Zondag
WNL Op Zondag

Dit artikel volgt de maatregelen zoals gepubliceerd door de Rijksoverheid op 16 maart 2020. Bekijk de meest actuele maatregelen op de website van de Rijksoverheid.

Het is voor iedereen een moeilijke en spannende tijd, en wij bij Glamour willen er vooral alles aan doen om de komende weken juist verlichting, hoop, entertainment en inspiratie te bieden. Het slechte nieuws haal je maar ergens anders vandaan. Voordat we overgaan op die programmering, wil ik wel nog één ding kwijt: Eric Wiebes (Economische Zaken) zat gisterochtend bij WNL Op Zondag om het te hebben over de gevolgen die deze pandemie gaat hebben voor het bedrijfsleven. En, man, man, man, wat sloeg hij daar de plank mis.

Zzp'ers in de corona-crisis

Het is duidelijk dat zzp'ers en kleine ondernemingen financieel het hardst worden geraakt. Toen er afgelopen week werd besloten dat alle evenementen meer meer dan 100 personen werden afgelast, had dat vooral een enorme invloed op de culturele sector. Poppodia, theaters en daarmee ook iedereen die in die branche werkzaam is. Nu ook alle horeca moet sluiten, wordt ook die sector enorm getroffen. Wat gaan ze in Den Haag doen om dat op te vangen? Het was prima geweest als Eric Wiebes had verteld dat ze er alles aan gaan doen, maar dat daar nog geen harde plannen voor zijn, but nah. In plaats daarvan kwam hij met de volgende uiterst lullige opmerking.

"Het zal voor heel veel zzp'ers een teruggang in inkomsten betekenen. Daar hebben zij ook een beetje zelf voor gekozen", meldde Wiebes in de uitzending, die hier terug te kijken is. "De zzp'ers hebben zelf gezegd dat ze geen vast dienstverband willen. Deze mensen hebben zelf bewust dat risico genomen." EXCUSE YOU?

Onder risico's reken je geen pandemie

Wiebes maakt een enorme misser en geeft getroffen freelancers een pittige trap na. Ten eerste is freelancen niet voor iedereen een keuze. Als je in bepaalde werkvelden aan de bak wil, is freelancen soms de enige keuze die je hebt. Dat is zo in de cultuursector, maar ook in de horeca, de zorg, het onderwijs en vele andere branches. Zeggen dat ze er zelf voor kiezen is zuur, bot en gevoelloos.

En ja, als freelancer of ondernemer neem je de nodige risico's, maar onder die risico's reken je poosjes waarbij je misschien iets meer of iets minder werkt, wellicht wat klussen moet aannemen waar je niet super veel zin in hebt. Je bouwt een vangnetje op. Waar je niet op rekent is een pandemie waardoor de hele wereld op z'n gat ligt en iedereen weken, waarschijnlijk maanden zonder werk komt te zitten.

Tim Hofmans tweet

Tim Hofman tweette over de uitspraken van Wiebes. Daaronder stroomden treffende reacties binnen, zoals de onderstaande van radio-dj Herman Hofman.

This content is imported from Twitter. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Uitstel van belasting

Horkerige opmerking of niet, er komt wel een klein vangnet voor de zzp'ers. "We laten ze niet stikken," aldus Wiebes. Alle ondernemers, dus ook de zzp'ers, mogen het betalen van hun belastingen uitstellen. Hopelijk biedt dat een verlichting waarmee we er na deze ellende met z'n alleen weer bovenop kunnen komen.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder