Hoe bepaal je het verschil tussen symptomen van allergieën, de griep of het coronavirus?

Het is ook nog eens hooikoorts-seizoen

Dit artikel volgt de maatregelen zoals gepubliceerd door de Rijksoverheid op 12 februari 2021. Bekijk de meest actuele maatregelen op de website van de Rijksoverheid.

Onze social kanalen staat helemaal vol met nieuws over de pandemie, die de hele wereld in z'n greep heeft. Begrijpelijk dat het allemaal spannend, onzeker en stressvol is. De ergste hypochonders onder ons denken wellicht bij een hoest, een nies of een verstopte neus dat zij ook het coronavirus hebben opgelopen.

Natuurlijk is het belangrijk dat je alert blijft op je symptomen en contact met anderen vermijdt als je klachten ervaart. Maar voor je eigen geruststelling: wanneer heb je nu echt symptomen die bij het coronavirus horen? En wanneer gaat het in alle waarschijnlijkheid om een verkoudheid, allergie of – laten we niet vergeten dat die ook nog bestaat – de 'gewone' griep opgelopen?

This content is imported from {embed-name}. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Let op: het kán zo zijn – vooral als je jong en vitaal bent – dat je het virus meedraagt zonder überhaupt symptomen te vertonen. Denk dus niet: ik heb deze symptomen niet, dus ik kan lekker rond gaan rennen en hoef me nergens van aan te trekken. Volg in welke situatie dan ook de raad van de overheid: blijf zo veel mogelijk thuis, vermijd zo veel mogelijk sociaal contact en was je handen goed.

Symptomen coronavirus

CNN sprak met Dr. Greg Poland, een professor in de geneeskunde en infectieziekten aan de Mayo Clinic en directeur van de Vaccin Research Group, over de verschillen tussen typische symptomen van een allergie, verkoudheid en griep en die van het coronavirus. Voor het checken van symptomen kun je de onderstaande lijst aanhouden.

Symptomen van een verkoudheid of allergieën

 • Jeukende ogen
 • Verstopte neus
 • Niezen

  Symptomen van de griep óf het coronavirus

  • Koorts
  • Vermoeidheid
  • Pijn in het lichaam en gewrichten
  • Hoesten
  • Verergering van symptomen

   Symptomen van het coronavirus

   • Kortademigheid
   • Koorts
   • Droge hoest
   • Vermoeidheid
   • Hoofdpijn
   • Aangetast smaak- of reukvermogen

    Symptomen van verkoudheid of hooikoorts

    Wanneer je alleen last heb van de klachten die bij een verkoudheid of allergie passen hoef je je geen zorgen te maken. "Ze hebben de neiging nasaal te zijn en de meeste symptomen zijn gelokaliseerd in het hoofd" geeft Poland aan tijdens het interview. Hij zegt ook dat de kans klein is dat allergieën koorts of kortademigheid zullen veroorzaken, tenzij je bijvoorbeeld last hebt van astma.

    Poland zegt dat wanneer je jaarlijks rond deze tijd van het jaar ongeveer dezelfde klachten hebt, het waarschijnlijk seizoensgebonden is. Je kunt in dit geval (preventief) allergie-medicijnen gebruiken om je beter te voelen. "Allergieën kunnen je vermoeid maken, maar ze zullen geen ernstige spier- of gewrichtspijn veroorzaken" zegt Poland.

    Coronavirus- en griepsymptomen beïnvloeden het hele lichaam

    De symptomen bij de griep of het coronavirus zullen over het algemeen het hele lichaam beïnvloeden. "Als je de griep of het coronavirus hebt, zul je waarschijnlijk heel moe zijn en veel pijn in het lichaam hebben, dat je eigenlijk naar bed wordt gedreven. Iedereen zal dan het verschil zien." zegt Poland. Nogmaals: dit is in ergere gevallen, je kan ook besmet zijn met het coronavirus zonder symptomen te vertonen.

    Je voelt je bij een 'normale' ziekte meestal binnen een paar dagen beter (tenzij je ouder bent of gezondheidsproblemen hebt). Het coronavirus en acute griepsymptomen kunnen na verloop van tijd juist erger worden op het moment dat je verwacht dat je weer beter wordt. "Wanneer je kortademig bent, kan dit het vermoeden van coronavirus vergroten" zegt Poland. "Mensen kunnen ook longontsteking krijgen door de griep, dit is vergelijkbaar met het coronavirus, dus je zult hoe dan ook medische hulp moeten zoeken".

    Beginnende symptomen van allergieën, verkoudheid, griep en coronavirus kunnen vergelijkbaar zijn

    Poland geeft aan dat de beginfasen van een allergie, verkoudheid, griep en het coronavirus erg op elkaar lijken en in sommige gevallen kunnen symptomen van de griep en het coronavirus zo mild zijn dat je er verder niet bij nadenkt. Let daarom goed op of de symptomen aanhouden. "We maken ons zorgen over de ouderen, mensen met astma of andere longaandoeningen, mensen met hartaandoeningen of diabetes, en ook over zwangere vrouwen" zegt Poland.

    Helaas geven bepaalde symptomen geen harde antwoorden. Het beste is om in ieder geval bij alle symptomen het uiterste te doen om verspreiding te voorkomen, of het nu om een hooikoortsje gaat of iets anders, en probeer in de tussentijd rustig te blijven. Better be safe than sorry.

    This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
    Advertentie - Lees hieronder verder