Dit artikel volgt de maatregelen zoals gepubliceerd door de Rijksoverheid op 27 maart 2020. Bekijk de meest actuele maatregelen op de website van de Rijksoverheid.
Good morning! Met de overgrote stroom aan nieuws rondom het coronavirus, is het haast onmogelijk om niet te doemdenken. Laten we niet vergeten dat er ook een hele hoop positief nieuws in de wereld is – ja, zelfs rondom deze rare situatie. Iedere ochtend brengen we jullie positive news: fijne nieuwtjes om ervoor te zorgen dat je de dag goed kunt beginnen.
SIRE start campagne voor coronavirusinitiatieven: #DASLIEF
Vandaag start de campagne #DASLIEF van SIRE (Stichting Ideële Reclame). We zien de laatste tijd veel mooie initiatieven langskomen. Initiatieven waarmee we elkaar kunnen helpen of een hart onder de riem kunnen steken, bijvoorbeeld het applaudisseren voor zorgmedewerkers. We zien dat er tijdens de coronacrisis saamhorigheid ontstaat. Mensen willen elkaar helpen, en zorgen voor elkaar. Net als wij met de Positive News-rubriek doen, wil SIRE mooie initiatieven in het zonnetje zetten met #DASLIEF.
Limburgse uitvinding helpt met tekort beademingsapparaten
Wereldwijd is er door corona een groot tekort aan beademingsapparatuur. Een Limburgs bedrijf dat normaal LED-verlichting produceert, springt bij en gaat vanaf nu beademingsapparatuur produceren. Pieter Peeters van Freebreathing vertelt over hun uitvinding, die patiënten mechanisch beademt via een soort ballon: "Met deze uitvinding kunnen we levens redden." Artsen van het Radboud UMC zijn enthousiast: "Het is geen apparaat waar je curves mee kunt analyseren, maar het doet wat het moet doen; lucht geven aan de patiënt die het nodig heeft." Het bedrijf hoopt binnen enkele weken duizenden apparaten klaar te hebben.
App om na coronasymptomen in contact te komen met ziekenhuizen breidt uit
De app Luscii is speciaal in het leven geroepen voor mensen die last hebben van symptomen van het coronavirus. Op deze manier kunnen ze hun symptomen doorgeven aan een ziekenhuis. De app is sinds gisteren niet meer alleen in de regio Amsterdam te gebruiken, waar mensen in contact werden gebracht met medewerkers van het OLVG, maar nu worden ook de regio's Utrecht en Nijmegen toegevoegd, waarbij je in contact kan komen met lokaal zorgpersoneel. Vandaag volgt Assen. Het zorgpersoneel beoordeelt - na het doorgeven van je symptomen - de situatie en sturen je via de app een bericht terug.