Reality: Ik ben 39 weken zwanger tijdens de coronacrisis

Julia's eerste zwangerschap verloopt niet helemaal zoals ze het voor ogen had

Zwangere vrouw
Artem Varnitsin / EyeEmGetty Images

Dit artikel volgt de maatregelen zoals gepubliceerd door de Rijksoverheid op 7 april 2020. Bekijk de meest actuele maatregelen op de website van de Rijksoverheid.

Julia is 39 weken zwanger van haar eerste kindje. Door de coronacrisis verlopen dingen heel anders dan dat ze zich had voorgesteld, en was een bezoekje aan het ziekenhuis nog véél spannender dan. Julia vertelt haar verhaal aan Glamour.

Afspraken

"Het is wel gek, hoor. Door alle omstandigheden mag er niemand meer mee naar afspraken bij de verloskundige of dokter. Normaal begin je eerst rustig met een gesprekje, om alles te bespreken en te kijken hoe het met je gaat. Nu bellen ze je van tevoren om vragen of klachten vast door te spreken, zodat dit tijdens het consult niet meer hoeft. De bedoeling is dan ook eigenlijk dat je tijdens het consult niks meer vraagt. Ze meten dan tijdens de afspraak je bloeddruk op, en ze luisteren even naar het hartje van de baby. En binnen een paar minuten sta je alweer buiten, omdat zo te zorgen dat je zo min mogelijk contact hebt. Zo raar dat ik op deze manier mijn eerste zwangerschap moet beleven, echt onwerkelijk.

Wanneer je het geboortecentrum binnen komt is alles volledig afgezet. Je moet wachten achter een rode streep, waarna een beveiliger checkt of je een afspraak hebt. Vervolgens wordt je temperatuur opgenomen en checken ze of je klachten hebt. Als alles goed blijkt te zijn, krijg je een sticker waar op staat dat je goed bent gekeurd. En dat bij iedere afspraak. Het is een heel gedoe, maar het is wel nodig om de boel veilig te houden."

Met spoed naar het ziekenhuis

"Vorige week was het wel even schrikken. De verloskundige vermoedde dat ik een zwangerschapsvergiftiging zou kunnen hebben, waardoor ik met spoed naar het ziekenhuis moest. Ik lag daar vervolgens een uur lang helemaal alleen in een kamer met allemaal monitoren, terwijl mijn vriend in de wachtkamer op mij moest wachten. Er mag namelijk geen bezoek bij. Uiteindelijk bleek het gelukkig geen zwangerschapsvergiftiging te zijn, maar had ik wel een te hoge bloeddruk. Ik moet nu om de twee dagen naar de verloskundige om mijn bloeddruk op te laten meten, zodat ze alles in de gaten kunnen houden."

De bevalling

"Normaal mag iedereen die je erbij wil hebben aanwezig zijn bij de bevalling, maar door de maatregelen mag je nu maar één persoon kiezen. Natuurlijk kies ik dan mijn vriend, maar ik heb het er wel moeilijk mee. Ik had me altijd voorgesteld dat mijn moeder bij mijn bevalling zou zijn, en ik rekende er heel erg op dat ik haar steun zou hebben. Zij heeft het immers al vaker gedaan. Het is mijn eerste zwangerschap, de eerste keer dat ik dit allemaal meemaak. En begrijp me niet verkeerd: ik snap de maatregelen absoluut, maar ik baal er wel van.

Ik heb eerst nog getwijfeld of ik thuis of in het ziekenhuis wilde bevallen. Het voordeel van een thuisbevalling zou voor mij zijn dat mijn moeder er tóch bij zou kunnen zijn. Niet in dezelfde ruimte natuurlijk, maar bijvoorbeeld wel in de woonkamer, op een afstandje. Ook omdat er zo veel corona-besmettingen zijn in het ziekenhuis, twijfelde ik of het wel verstandig zou zijn om daar te bevallen. Toch wil ik het zekere voor het onzekere nemen: stel dat er tijdens de bevalling iets mis gaat, dan moet je alsnog met spoed naar het ziekenhuis. Ook omdat ik nu een te hoge bloeddruk heb wil ik dat risico niet lopen. Het geeft mij een geruster gevoel om in het ziekenhuis te kunnen bevallen waar ze meteen kunnen ingrijpen als er iets mis is."

*De tekst gaat verder onder de video*

Zien: Annekee Molenaar geeft update vanuit lockdown met Matthijs de Ligt in Italië

De babyshower

Het grootste gedeelte van mijn zwangerschap heb ik gelukkig zonder alle corona-maatregelen meegemaakt. Vrouwen die nu net zwanger zijn mogen bij de eerste echo's nu geen partner meenemen. Gelukkig heb ik alle babyspulletjes al in huis, en staat de babykamer helemaal klaar. Dat brengt heel veel rust. Dat heb ik allemaal nog zonder gedoe kunnen regelen. Maar toch zijn er nu een hoop dingen die ik graag had willen doen, maar nu helaas moet gaan missen. Een babyshower, bijvoorbeeld. Ik baal enorm, maar het is het beste voor mij en de baby. Als bepaalde dingen worden afgeraden, dan doe ik het ook niet.

Het kraambezoek

"Kraambezoek gaat voor mij ook heel anders worden. Het gaat heel raar zijn dat er straks niemand langs mag komen om de kleine te bewonderen. In de tijd dat mijn kraamhulp hier is mag er verder ook niemand anders – buiten mijn vriend, de baby en ik – aanwezig zijn. Dit doen we natuurlijk ook voor de veiligheid van de zorgmedewerkers, want die hebben we ontzettend hard nodig.

Een kindje is in het begin nog zo klein en kwetsbaar, dus ook bezoek op 1,5 meter afstand is een te groot risico. In die eerste weken is het ontzettend bijzonder om je baby aan iedereen te laten zien, maar het kan nu even niet anders."

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder