De 4 belangrijkste lessen die we leren van Ruth Bader Ginsburg's nalatenschap

Dit is waarom de Amerikaanse Supreme Court-rechter zo belangrijk was

ruth bader ginsburg
Mark WilsonGetty Images

Vrijdag 18 september overleed Ruth Bader Ginsburg (87), rechter én de tweede vrouw ooit die in 1993 een intrede tot het Supreme Court van de Verenigde Staten. De wereld was in rep en roer door het droevige bericht, maar werd zich al snel bewust van haar enorme nalatenschap. Zo streed Ginsburg haar leven lang voor gelijke rechten tussen man en vrouw en creëerde ze vanuit haar functie een stevige basis van waaruit seksisme kan worden bestreden. Maar wat waren haar grootste prestaties, die niet alleen wetten veranderde, maar ook de rol van mannen en vrouwen in de samenleving. Wij zetten de belangrijkste lessen die we van haar leerden op een rij.

De belangrijkste lessen van Ruth Bader Ginsburg

Ruth Bader Ginsburg hielp een tijdperk van grotere gelijkheid in te luiden, dat velen van ons treft op manieren die we niet eens beseffen, maar waarvoor we altijd dankbaar moeten zijn. Nu de Republikeinen vastbesloten zijn om zo snel mogelijk een nieuwe rechter te benoemen, is het belangrijk om te onthouden wat ze voor ons betekent heeft.

Dat haar overlijden grote gevolgen heeft voor de Amerikaanse maatschappij, was ook voor haar een duidelijk gegeven. Op haar sterfbed liet ze aan haar kleindochter weten wat haar grootste wens was: "Mijn vurige wens is dat ik niet zal worden vervangen voordat een nieuwe president is gekozen.” Een van de belangrijkste dingen die we kunnen leren van Ginsburg is dat ze niet tevreden was met enkel het verbeteren van haar eigen leven - ze wilde ervoor zorgen dat het lot van iedereen ten goede zou veranderen.

1. Mannen en vrouwen zijn gelijk

Nu denk je misschien "ja, duh" maar dit is dus nog steeds niet officieel vastgelegd in de wet van de Verenigde Staten. Ginsburg wilde bovenal dat dit expliciete gegeven zou worden vastgelegd in de Amerikaanse grondwet. Ze heeft dit zelf in levende lijven ondervonden. Nadat ze als een van de beste van haar jaar rechten aan Harvard en Columbia had gestudeerd, werd ze aanvankelijk afgewezen voor elke baan waarop ze solliciteerde. Een van haar meest bekende quotes is dan ook: "Vrouwen horen thuis op alle plaatsen waar beslissingen worden genomen. Het mag niet zo zijn dat vrouwen de uitzondering zijn."

- Het artikel gaat verder onder de video -

Zien: het nalatenschap van Ruth Bader Ginsburg

2. Betekenisvolle verandering heeft tijd nodig

"Echte verandering, blijvende verandering, gebeurt stap voor stap", is een beroemde quote van Ginsburg. En daar heeft ze gelijk in. De rechter leerde vanuit ervaring dat diepgewortelde zaken niet over een nacht ijs gaan. Er waren zoveel dingen die zij wilde veranderen middels rechtszaken, het opstarten van de beweging het ACLU Women’s Rights Project, waarin ze niet altijd volledig won, maar met kleine overwinningen de weg naar verandering kon zien.

3. Denk groot en geef niet op

Tijdens een werkbezoek in 2015 werd Ginsburg geïnterviewd over haar visie op haar carrière. Daarop had ze een duidelijk antwoord, vooral over wat er moest gebeuren met de negen posities binnen de Supreme Court: "Mensen vragen me wel eens: Wanneer denk je dat het genoeg zal zijn? En mijn antwoord is dan heel simpel, wanneer er negen vrouwen werken in het Supreme Court. Mensen reageren dan geschokt. Maar er waren heel lang negen mannen op deze posities, en niemand heeft daar ooit een vraag over gesteld." Dit geeft aan dat er altijd genoeg is om voor te strijden, en dat je nooit moet opgeven om je doel te behalen.

4. Blijf onafhankelijk

Een andere beroemde quote is er een die een ware levensles bevat en gaat erom dat je je niet moet laten afleiden door onbelangrijke zaken: "Af en toe helpt het om een beetje doof te zijn... Dat advies is me goed van pas gekomen. Niet alleen in de omgang met mijn huwelijk, maar ook in de omgang met mijn collega's", vertelde Ginsburg tijdens een interview in 2018. Daarnaast heeft ze vaker gedeeld hoe belangrijk het voor haar is geweest dat ze altijd onafhankelijk is gebleven: "Mijn moeder vertelde me voortdurend twee dingen. De ene was om een ware lady te worden, en de andere was om onafhankelijk te zijn. Een rechtenstudie was ongebruikelijk voor vrouwen van mijn generatie. Voor de meeste meisjes die opgroeiden in de jaren '40, was de belangrijkste graad niet een BA, maar MRS."

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Wil je weten