Kabinet-Rutte III gevallen wegens toeslagenaffaire: dit moet je weten

Twee maanden voor de verkiezingen besluit het kabinet op te stappen

netherlands prime minister mark rutte visits australia
Lisa Maree WilliamsGetty Images

Zojuist werd bekend dat het kabinet onder leiding van premier Rutte is gevallen wegens de harde conclusies die zijn getrokken uit het onderzoek naar aanleiding van de toeslagenaffaire. Waarom stapt de regering precies op? En wat betekent dit voor de manier waarop het land de komende maanden wordt geregeerd? We zetten de belangrijkste punten voor je op een rij.

Kabinet-Rutte III stapt op

Twee maanden voordat de Tweede Kamerverkiezingen plaatsvinden in Nederland is het kabinet onder leiding van premier Rutte opgestapt. Dit maakte de NOS bekend nadat in de ministerraad het besluit werd genomen. Donderdag 14 januari stapte PvdA-leider en voormalig Minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher op wegens zijn betrokkenheid in de toeslagenaffaire. Dat nu ook het kabinet valt, werd verwacht na dit besluit van Asscher.

"Als het hele systeem heeft gefaald, kan alleen gezamenlijk verantwoordelijkheid worden gedragen", stelde Rutte tijdens de live persconferentie. "Onschuldige mensen zijn gecriminaliseerd, hun levens zijn verwoest en de Kamer is daarover onjuist en onvolledig geïnformeerd. We zullen hard blijven werken voor financiële compensatie aan alle gedupeerde ouderen."

Hoe nu verder?

Hierdoor ontstaat automatisch de vraag: hoe wordt het land de komende maanden geregeerd? Nu het kabinet is opgestapt wordt het automatisch omgezet in een demissionair kabinet. Dit betekent dat het kabinet nog tijdelijk in functie is, maar enkel lopende zaken zal afronden. Bekend werd dat Ministerie van Economische Zaken Eric Wiebes (destijds Staatssecretaris van Financiën waar de Belastingdienst onder valt) per direct aftreedt en niet terug zal komen in het demissionair kabinet.

De Tweede Kamer kan in deze periode bepalen welke 'omstreden' of 'gevoelige' onderwerpen nog behandeld worden, waarbij altijd een meerderheid wordt vereist. De coalitie en het grootste deel van de oppositie zijn het erover eens dat coronagerelateerde onderwerpen niet als controversieel worden beschouwd waardoor het huidige kabinet deze taken zoals normaalgesproken zal voortzetten.

De Toeslagenaffaire

Het derde kabinet onder leiding van Rutte is gevallen door de harde conclusies die zijn getrokken uit het onderzoek over de kinderopvangtoeslag affaire. Deze term zal je de afgelopen periode vaak hebben horen langskomen; meer dan tienduizend ouders werden gedupeerd en onterecht beschouwd als fraudeur waardoor ze onterecht geld moesten terugbetalen aan de Belastingdienst.

"Het is een dieptriest schandaal," stelt RTL-journalist Pieter Klein. "Dat weten ze al jaren. Iedereen heeft weggekeken. Niemand heeft ingegrepen. En de Kamer is gebrekkig geïnformeerd." Daarom werd er een parlementaire ondervragingscommissie in het leven geroepen, waarbij verantwoordelijke politici en ambtenaren werden ondervraagd. Hieruit is nu gebleken dat de impact van de toeslagenaffaire dermate groot is waardoor het kabinet geen andere uitweg meer ziet dan opstappen. De affaire is nog steeds niet afgerond en zal ook voor het volgende kabinet een heet hangijzer blijven.

Premier Rutte geeft momenteel een persconferentie die live te volgen is via de NOS.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Wil je weten