9 Handige tips die je moet weten om je geldzaken op orde te hebben

Van een 50:30:20 begroting maken tot zorgen voor reserve-inkomen

Als we iets hebben geleerd van de hele situatie rondom het coronavirus, is het wel to expect the unexpected. Velen van ons zijn zowel persoonlijk als financieel hard getroffen. Door deze onzekerheid is het nog nooit zo belangrijk geweest om je geldzaken op orde te hebben. Glamour UK heeft een aantal onderwerpen behandeld die ons een steuntje in de rug kunnen geven op het gebied van financiële zaken. We hebben de nuttigste adviezen over geldzaken voor je op een rij gezet.

This content is imported from {embed-name}. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Tips om je geldzaken op orde te hebben

 1. Maak een plan van aanpak
  Als je weet wat je wil maar niet precies weet of het haalbaar is, begin dan eerst met het maken van een plan. Je moet hiervoor twee bedragen in gedachten hebben: het inkomen dat je absoluut nodig hebt om te leven, huur te betalen en te eten, en het inkomen dat je nodig hebt om dat allemaal te doen én te sparen (voor je toekomst). Gebruik deze bedragen om een gesprek met jezelf (en eventuele partner) te voeren over hoe je de komende jaren financieel doorkomt.
 2. Maak een 50:30:20 begroting
  Er bestaan 101 budgetteringstechnieken, maar één van de beste blijft toch wel de 50:30:20-methode. Hierbij verdeel je je uitgaven in de volgende categorieën: vijftig procent = behoeften (bijvoorbeeld: huur, eten, rekeningen); dertig procent = wensen (vakantie, winkelen) en twintig procent = doelen (bijvoorbeeld: schuldaflossingen). Voor velen is het idee om slechts vijftig procent van je inkomen te besteden aan behoeften totaal onhaalbaar, dus kijk wat je momenteel uitgeeft en stel je eigen budget op met realistische streefpercentages voor je eigen behoeften, wensen en doelen.
 3. Bouw een reservepotje op
  Zekerheid opbouwen is voor velen een prioriteit. Als je het kunt, maak er dan een gewoonte van om elke maand een bepaald bedrag opzij te zetten. In een reservepotje spaar je voor noodgevallen. Je kunt hier het beste een aparte spaarrekening voor openen en zorgen dat er maandelijks automatisch geld naar de rekening wordt gestort zodra je je salaris binnen hebt.
 4. Beperk je uitgaven
  Het is lastig om goed met geld om te gaan. Bedrijven zijn geniaal in het veroveren van onze aandacht en vooral ook ons geld. In deze onzekere tijden kan winkelen onder het mom van selfcare gemakkelijk de emotionele oplossing zijn waar we allemaal behoefte aan hebben. In plaats van je te laten meeslepen in de vlaag van Instagram-marketing, moet je de tijd nemen om te zien waar je geld nou eigenlijk naartoe gaat.

  Verdeel je niet-essentiële aankopen van de afgelopen drie maanden in drie categorieën: veel spijt, ik kan zonder leven, en geen spijt. Zoek nu naar patronen: heb je de neiging om je geld direct uit te geven als je salaris binnen is? Of doe je impulsaankopen als je je slecht voelt of gestrest bent op werk? Ga op onderzoek uit en probeer te achterhalen wat er echt aan de hand is. Verwijder ten slotte de apps, meld je af voor de verleidelijke e-mails en geniet juist van toevallige aankopen waar je geen schuldgevoel van krijgt.
 5. Leer hoe je moet investeren
  Als je tenminste vijf jaar geduld kan opbrengen, dan kan het een verstandige zet zijn om te leren beleggen in aandelen. Je hebt hiervoor een paar opties: doe-het-zelf-beleggen, waarbij je je eigen fondsen en aandelen kiest. Gebruik maken van een ‘robo-adviseur’, zoals een digitaal financieel adviseur die slimme algoritmes gebruikt om voor jou te beleggen en tot slot heb je ook nog financiële adviseurs. Dit zijn echte mensen die je advies op maat kunnen geven. Wat je ook beslist, het is de moeite waard om een buffer aan geld achter de hand te houden voor eventuele noodgevallen.
 6. Kijk kritisch naar je kosten en facturen
  Kun je het beter doen met je energiekosten? Controleer bijvoorbeeld bij de Consumentenbond wat de beste deal is die je kunt krijgen. En als je toch bezig bent, zeg dan alle abonnementen op die je niet meer nodig hebt.
 7. Minder stress over je studielening
  De studentenlening: een schuld zo gigantisch dat geen afgestudeerde ooit een huis kan kopen. Toch? Nou, niet helemaal. Hoewel het bedrag van je uitstaande lening alarmerend kan klinken, moeten we de studielening in een nieuw kader plaatsen. In plaats van je te richten op het prijskaartje, moet je je richten op wat je terugbetaalt. Hoeveel je per maand moet terugbetalen, hangt af van de hoogte van je schuld en de rente. En als het je niet lukt om binnen dertig jaar af te betalen, dan wordt de rest van het bedrag kwijtgescholden. Dus, minder stress over het afbetalen van je studielening.
 8. Ja, je hebt een pensioen nodig
  Sparen voor je pensioen
  is gewoon niet zo leuk als sparen voor een huis. Het mag dan saai zijn, maar doe je toekomstige zelf een plezier door een paar uur te besteden aan het uitbreiden van je pensioenkennis. Vraag je jezelf af waar je moet beginnen? Verdiep je in wat je werkgever te bieden heeft en haal het meeste uit je pensioenpremie.
 9. Zorg voor reserve-inkomen
  We hebben het vaak over een reservepotje, maar niet over een reserve-inkomen. Als je 'toevallig' iets goed kunt wat je gemakkelijk kunt 'produceren', denk er dan eens over na om dit online te verkopen op websites. In plaats van een algemene grafische ontwerp-dienst aan te bieden, bied je specifieke diensten aan als individuele opdrachten, waar vraag naar is. Denk hierbij bijvoorbeeld aan social media, web en design. Of je zou op Vinted je oude kleding kunnen verkopen, online bijles kunnen geven in iets waar je goed in bent, honden uitlaten, you name it.

  Dit artikel is eerder verschenen op Glamour UK.  This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
  Advertentie - Lees hieronder verder
  Meer van Money Talk