9 manieren hoe je je woede op een gezonde manier kunt loslaten

Woede kan ook informatief zijn

young woman in bed
npdesigndeGetty Images

Soms is lastig om erachter te komen hoe je met je woede moet omgaan en hoe je je boosheid kunt verminderen. Hoewel je iemand wil vergeven en de situatie los wil laten, kun je je woede niet als een kraan dichtdraaien. Boosheid is een reactie op een waargenomen bedreiging, wat betekent dat het onze vlucht reactie kan activeren. Wanneer je boos bent, geeft je lichaam cortisol, adrenaline en andere hormonen af. Dit kan invloed hebben op zaken als transpiratie, hartslag en bloedstroom, legt de American Psychological Association (APA) uit. Woede kan zelfs schadelijk zijn voor je gezondheid. Het is dus het beste om te proberen je boosheid te omarmen, ervan te leren en uiteindelijk de situatie loslaten. We vroegen experts om advies hoe je dit precies kan doen.

This content is imported from {embed-name}. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

1. Wees eerlijk, je bent boos

  Terwijl je je haast om iemand te vergeven, kun je jezelf misschien gedwongen voelen om je woede te weg te stoppen. Deze neiging kan ontstaan uit signalen zoals dat boosheid verkeerd is, maar ook uit je persoonlijke overtuigingen of ervaringen. Wat de reden ook is: je boosheid, negeren is niet het beste idee.

  Toch kan het lastig zijn om toe te geven dat je boos bent. Als je bijvoorbeeld vergevingsgezind bent, stel je dan eens voor hoe je zou reageren op een vriend die van streek is. Stop je je emoties weg? Neem dan even de tijd om hardop toe te geven dat je boos bent. Probeer niet te doen alsof het niet bestaat. Zeg de woorden gewoon hardop en realiseer je dat de wereld blijft draaien. Het is oké om boos te zijn.

  2. Schrijf op waarom je boos bent

  Als je je eenmaal realiseert dat je boos bent, schrijf dan je gedachten en emoties uit. Als je boos bent, lijdt volgens de APA je rationeel denken eronder. Door je gedachten op te schrijven, kun je onderzoeken hoeveel van je boosheid is gebaseerd op de werkelijkheid. Boosheid kan ontstaan wanneer je je geduld verliest, wanneer je het gevoel hebt dat je wordt genegeerd, niet wordt gerespecteerd of dat je over het hoofd wordt gezien, legt de Mayo Clinic uit. Het kan ook zo zijn dat het te maken heeft met een situatie die lijkt op een traumatische gebeurtenis uit het verleden. Het kan helpen om uit te zoeken wat er is gebeurd en hoe je de situatie ervaart door deze gevoelens uit te schrijven. Dit kan zorgen dat je die trigger in de toekomst kunt vermijden, zegt de APA. Als je boos bent op iemand in het bijzonder, weet je wat je heeft getriggerd en kan je dus praten over wat er is gebeurd.

  3. Kijk naar de situatie alsof je een vlieg op de muur bent.

  Schrijven over je woede kan nuttig zijn, maar het kan je ook aanmoedigen om te gaan piekeren. Dus als je je slechter gaat voelen over je ervaring, probeer jezelf dan eens te distantiëren van de situatie. Dit betekent dat je jezelf voorstelt als een onpartijdige persoon in je ervaring. Uit een onderzoek van Frontiers in Psychology in 2021 werd onderzocht of afstand nemen van negativiteit, agressief gedrag kan verminderen. Het onderzoek werd bij 40 atleten afgenomen, waaruit bleek dat het aannemen van een derde-persoonsperspectief zowel agressief gedrag, negatieve gedachtes en woede kan helpen verminderen. Je kunt ook de voornaamwoorden van de eerste persoon vervangen door de derde persoon. Dus in plaats van te zeggen: ‘Ik ben zo boos, omdat...’ kun je zeggen: ‘zij is zo boos, omdat...’. Het klinkt misschien vreemd, maar als dingen vanuit een persoonlijk perspectief je bozer maken, kan dit je echt helpen.

  4. Haal een paar keer diep adem

  Woede kan ook mentaal zwaar aanvoelen, vooral als je precies weet wat er aan de hand is. Maar het gebeurt niet alleen in je hoofd - er is ook een fysiologische reactie. Er zijn veel ademhalingstechnieken die je hierbij kunnen helpen. Begin maar eens met één hand op je borst te leggen en de andere op je buik, terwijl je langzaam in- en uitademt door je neus.

  5. Doe iets fysieks

  Als ademhalingsoefeningen niet werken, kan je ook iets fysieks doen om je rust te activeren. Je kunt bijvoorbeeld een rondje hardlopen, een stevige wandeling maken of je plinten te schrobben tot ze brandschoon zijn. Het idee is om afleiding te zoeken van je gedachten.

  6. Wees voorzichtig met afreageren

  Er is niks mis mee om met iemand over je woede te praten. Wel blijkt er uit onderzoek dat er gemixte antwoorden zijn op de vraag of woede daadwerkelijk helpt. In een onderzoek uit 2016 van het European Journal of Work and Organizational Psychology vroegen onderzoekers 112 professionals om dagelijks een dagboek bij te houden van hun ervaringen op de werkvloer. De onderzoekers ontdekten dat hoe meer mensen er klaagden, hoe slechter ze zich gingen voelen. Je moet dus niet al je gevoelens opkroppen, maar dat je bewust moet zijn in hoe je praat. Er kan ook verschil zijn tussen gezond en ongezond afreageren. In een ander onderzoek van Western Journal of Communication werd er gekeken naar de invloed van actief luisteren bij studenten die een weerwoord hadden. Hier werd er ontdekt degenen die met actieve luisteraars spraken, zich beter voelden. De conclusie is dus dat je je kunt afreageren, maar let wel op of je je er beter of slechter door gaat voelen.

  7. Zoek naar gezonde afleiding

  Soms houdt het beheersen van je emoties in dat je gezonde afleiding moet zoeken. Dit is iets anders dan je gevoelens wegstoppen en doen alsof ze niet bestaan. Als je boos bent en je moet kalmeren voordat je iets écht kunt verwerken, is het goed om te vertrouwen op de basis, zoals lachen met een vriend of lekker-wegkijk-tv kijken. Hoe weet je of je iets vermijdt of dat je gewoon een pauze neemt? “Het belangrijkste verschil tussen het ‘verdoven’ van je emoties en een afleiding zoeken, is hoe je je daarna voelt,” vertelt Andrea Bonior, klinisch psycholoog en auteur van het Engelse boek ‘Detox Your Thoughts: Quit Negative Self-Talk for Good and Discover the Life You've Always Wanted’. Als je je daarna beter voelt, is dat een goede indicatie dat je met je boosheid omgaat zonder dat je je ervoor verstopt.

  8. Als je boos bent op iemand, praat het dan uit als je gekalmeerd bent.

  Als je boos bent op iemand, overweeg dan om het uit te praten als je gekalmeerd bent. Door erover te praten kun je je boosheid namelijk verwerken. Soms zijn we boos op iemand en door emoties te verwerken kan het zijn dat je wilt uitleggen waarom je boos bent. Als je je boosheid hebt verwerkt en je voelt je niet geroepen om met iemand te praten, dan is dat prima. Als je woedend bent en wil vechten, is het verstandig om te wachten tot dingen zijn afgekoeld. Wanneer je je er wel klaar voor bent, is het goed om in gesprek te gaan met de persoon waar je boos op bent. Denk eraan om 'ik-verklaringen' te gebruiken, in plaats van beschuldigingen wanneer je probeert je punt duidelijk te maken.

  9. Als de woede aanhoudt, overweeg dan een gesprek met een professional.

  Wanneer je probeert uit te zoeken of je hulp nodig hebt om met je emoties om te gaan, stelt APA voor om jezelf af te vragen: ”Werkt mijn woede voor mij?" Als je in staat bent om je woede te beheersen en er de goede dingen in te vinden, heb je misschien geen hulp nodig. Als je woede je welzijn of relaties beïnvloedt, is het misschien tijd om wel professionele hulp te zoeken. Zoals we al zeiden, er is niks mis om boos te worden (want dat maken we allemaal wel eens mee), maar je moet wel zorgen dat je boosheid niet al je vreugde wegneemt.

  Dit artikel verscheen eerder op SELF.

  This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
  Advertentie - Lees hieronder verder
  Meer van Wil je weten