Derek Chauvin is officieel schuldig bevonden aan de moord op George Floyd

De verlossende uitspraak op de zaak werd donderdag 20 april bekendgemaakt en zorgt voor wereldwijde reacties

Op 25 mei 2020 kwam de Amerikaanse George Floyd om het leven in Minneapolis, als gevolg door politiegeweld. Na een jaar van wereldwijde protesten, werd op donderdag 20 april door de rechter bekendgemaakt dat politieagent Derek Chauvin schuldig is bevonden aan de moord op Floyd. Zo melden verschillende media waaronder CNN. Het nieuws zorgt opnieuw voor een wereldwijde oproer nu gerechtigheid voor de dood van een ongewapende man is gegeven.

Volledig schuldig

Derek Chauvin werd schuldig bevonden op alle punten die hem te last werden gelegd die drie verschillende vormen van doodslag bevatten; onopzettelijke moord in de tweede graad, moord in de derde graad en doodslag in de tweede graad. Een rechter en een jury van twaalf personen in Minnesota heeft de inmiddels ex-politieagent veroordeeld. Over acht weken maakt de rechter de definitieve straf bekend. Chauvin zou tot veertig jaar gevangenisstraf kunnen krijgen.

Er bestond twijfel of Chauvin voor alle drie, slechts enkele of überhaupt zou worden veroordeeld, wat er toe zou kunnen leiden dat hij uiteindelijk vrijgesproken zou worden. Met dit vonnis wordt duidelijk dat gerechtigheid wordt nageleefd.

Wereldwijde reacties

"Dit is monumentaal, dit is historisch. Dit is een cruciaal moment in de geschiedenis," stelde Floyds broer Philonese tegenover CNN. De veroordeling van Chauvin zorgt voor wereldwijde oproer in de vorm van een combinatie van opluchting en vreugde vermengd met de realisatie dat meer werk nodig is. Amerikaanse president Joe Biden noemt de veroordeling "een grote stap in de strijd tegen het wijdverbreide racisme in de VS. Maar het is niet genoeg," stelt de NOS.

De zwarte burgerrechtenbeweging reageert hoopvol: "Dit kan het begin zijn van herstel van het vertrouwen in een werkzaam rechtstelsel," stelde mensenrechtenadvocaat Martin Luther King III. Organisatie Black Lives Matter stelt dat deze veroordeling volledig op zijn plaats is, en dat er nog veel moet veranderen om gelijkwaardigheid te bereiken. "Laten we doorgaan met het werk naar een wereld waar geen George Floyds meer zijn," is te lezen op hun website.

Aanpakken van systematisch racisme

Deze reacties tonen aan dat de wereldwijde sociale en politieke beweging die ontstond na de moord op Floyd nog steeds strijdt voor gerechtigheid en een einde aan institutioneel racisme. Want hoewel dit vonnis een stap in de goede richting is, het zal Floyd niet terugbrengen van een onnodige dood en ook zullen de miljoenen andere onrechtvaardigheden waarmee zwarte Amerikanen en individuen worden geconfronteerd niet hiermee worden uitgewist. CNN stelt terecht dat Amerikanen nu afwachten of de veroordeling van Derek Chauvin politici ertoe zal aanzetten de politie te hervormen en systemisch en institutioneel racisme uit te bannen.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Wil je weten